Uutiset

Kaksi ministeriä kompuroi

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen edessä on kovia aikoja kovine päätöksineen. Hallituksen asemaa eivät helpota sotkut, joista vastaavat ministerit Maria Guzenina-Richardson (sd.) ja Heidi Hautala (vihr.).

Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson oli torstaina perustamassa työryhmää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi. Hän kutsui mukaan – vielä hartaasti toivoen – keskustan ja perussuomalaiset, vaikka puolueet kieltäytyivät osallistumasta kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) vetämään kuntauudistuksen.

Avaus herätti hämmennystä varsinkin keskustassa. Tämä johti siihen, että peruspalveluministeri kielsi olleensa perustamassa parlamentaarista työryhmää. Hänen mukaansa tarkoitus onkin saada mukaan kuntien demareita ja perussuomalaisia.

Tarkoittaako Guzenina-Richardson sitä, että puoluejohtaja Mari Kiviniemi (kesk.) ja puoluejohtaja Timo Soini (ps.) voisivat olla hanketta suunnittelemassa kaupunginvaltuutettuna ja tällä mallilla ryhmä ei olisi parlamentaarinen?

Mitä sitä kiertelemään: ministeri teki onnettoman esityksen, jota hän yritti korjailla. Guzenina-Richardsonin henkinen kantti ei riittänyt myöntämään, että hän puhui harkitsemattomia.

Tyrmätty ministeri oli liikkeellä harkitulla suunnitelmalla. Guzenina-Richardson halusi rakentaa kuntaremontin kylkeen toisen kaistan, jota ajamalla hän olisi voinut tökkiä kumoon kuntauudistusta. ”Aloitteellisuus” on huomattu kokoomuksessa.

Ministeri on espoolainen valtuutettu ja Virkkunen on liittämässä Espoota Helsinkiin. Näin avuttomalla taktiikalla Guzenina-Richardson ei voi omia ongelmiaan ratkaista.

Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala puolestaan ehkä ajatteli ääneen eduskunnassa, kun hän sanoi, että Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas voisi harkita asemaansa Finnairin hallituksen puheenjohtajana.

Hän näytti näin valtionomistuksesta vastaavana ministerinä Sailakselle ovea, vaikka hän tämän kielsi väyrysmäisesti yön yli nukuttuaan perjantaina Ylen Ykkösaamussa. Hänen sananvalintansa tekivät selväksi, että ministerin luottamus Sailakseen on mennyt.

Hautala unohti, kuka oli kohutun asuntokaupan toinen osapuoli: Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen!

Mikäli Sailas on toiminut moitittavasti, samaan on sortunut tietysti myös Vehviläinen sopiessaan asuntonsa siirtymisestä Ilmarisen omistukseen. Hautala on häntä valvova ministeri.

Vehviläisen tilanne on tukala. Millä eväillä hän voi jatkaa Finnairin johdossa? Kaiken lisäksi Vehviläinen meni harkitsemattomasti julistamaan vieläpä televisiossa, että asuntokauppa on yksityisasia.

Ei ole – ei varsinkaan tässä tapauksessa!

Finnair on suurten ratkaisujen edessä, mistä syystä on erityisen tärkeää, että toimitusjohtaja istuu tukevasti valtioenemmistöisen yhtiön johtajan tuolilla.

Mainos