Uutiset

Kaksi uutta H5N8-tapausta merikotkissa

Kemiönsaaresta ja Rauman saaristosta on löytynyt kaksi uutta lintuinfluenssatapaustat. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan lähetetyistä merikotkista on todettu korkeapatogeenista H5-tyypin lintuinfluenssaa. Se aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille sekä siipikarjalle.

Kemiönsaaren tautitapaus varmistui H5N8-lintuinfluenssaksi, mutta Raumalta toimitetun merikotkan kohdalla viruksen tyypitys on Evirassa vielä kesken. Kemiönsaarella kotka löytyi Kemiön taajaman tuntumasta, Raumalla Aikonmaan saaresta.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi kummallekin paikkakunnalle on perustettu rajoitusvyöhyke, joka ulottuu vähintään 10 kilometrin päähän merikotkien löytöpaikoista.

Rauman edellinen rajoitusvyöhyke lakkautettiin viikko sitten. Se oli perustettu joulukuun puolivälissä, kun Murtamon Pirttijärveltä löytyi H5N8-lintuinfluenssaa kantanut merikotka.

Evira on purkanut viime viikolla Harjavallassa rajoitusvyöhykkeen tarkastusalueen. Tarkastusalue perustettiin, koska Harjavallan teollisuusalueelta löytyi jouluna H5N8-lintuinfluenssaa kantanut merikotka. Se on Euroopan pohjoisin havainto viruksesta.

H5N8-tyypin lintuinfluenssa ilmaantui marraskuussa Ahvenanmaan Lemlandin ja Vårdön alueille, jossa se todettiin kuolleena löytyneistä tukkasotkista.

Ihmiseen lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

H5N8 -virustartuntoja ei ole todettu ihmisillä. Kuolleiden tai sairaiden lintujen koskettelemista on kuitenkin viisasta välttää.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic