Uutiset

Kaksi uutta yhtiötä lähtee myymään suomalaista ydinvoimaosaamista maailmalle

Suomeen kertyneen ydinvoimaosaamisen pitäisi käydä entistä paremmin kaupaksi ulkomaille ensi vuodesta alkaen, kun Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja ydinjätehuoltoon erikoistuneen Posivan uudet vientiorganisaatiot pääsevät vauhtiin.

Sekä STUK että Posiva ovat perustaneet hiljattain tytäryhtiöt myydäkseen asiantuntemustaan maailmalle. Posiva Solutions Oy:n toimitusjohtaja Mika Pohjonen muistuttaa, että Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa ydinjätteen loppusijoituspaikalle on saatu rakentamislupa.

– Olemme pioneereja ja oppineet paljon siitä, miten tällainen hanke pitää tehdä. Ajattelemme, että asiakkaat muissa maissa voisivat säästää aikaa ja rahaa kuuntelemalla maailman edelläkävijän neuvoja, Pohjonen kuvailee.

Useat Euroopan ja Aasian maat harkitsevat parhaillaan loppusijoitusta peruskallioon Suomen tavoin.

– Eräissä maissa suunnitellaan loppusijoitusta savikerrokseen tai suolakerrostumiin. Vaikka geologia olisikin erilainen, on loppusijoitusratkaisuissa ja -teknologioissa paljon sellaista, mitä olemme kehittäneet ihan alusta asti ja missä voimme olla avuksi, Pohjonen sanoo.

STUKin asiantuntijapalveluiden myymiseksi perustettu STUK International aloitti toimintansa virallisesti pari viikkoa sitten. Sen asiakkaita ovat eri maiden säteily- ja ydinturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja muut vastaavat tahot.

STUKilla on yhteistyötä käynnissä muun muassa Saudi-Arabian ja Venäjän kanssa. Uuden tytäryhtiön avulla valtion omistaman STUKin uskotaan pystyvän kilpailemaan asiakkaista nykyistä paremmin.

 

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic