Uutiset

Kaksi viikkoa riittää herättämään nukkuvat

Edessä on jännittävät kaksi viikkoa. Toimittajana kutkuttavin tilanne on se, kun kaikki on periaatteessa mahdollista. Näissä vaaleissa mikään ei ole itsestäänselvää.

Tarja Halosen kannatus on laskenut viime kuukausina yllättävällä vauhdilla. Myös ennakkoäänestyksen jälkeen kannatus tuli varsinaisena vaalipäivänä selvästi alaspäin. Jos olisin Halosen housuissa, olisin enemmän kuin huolestunut.

Toisaalta ei ole mitenkään itsestäänselvää, että keskustaväki asettuu yhtenä rintamana Sauli Niinistön taakse. Monen mielessä kaihertelee yhä kuuden vuoden takainen karvas pala, kun Niinistö ei asettunut Esko Ahon tukijoukkoihin. Vielä tänäänkin törmää joskus arvioihin, että se tuki olisi saattanut ratkaista vaalit edellisellä kerralla. Tuskinpa sittenkään.

Myös sukupuolella on yhä väliä. Vaikka tällä kertaa tasa-arvokysymys ei ehkä nousekaan yhtä voimallisesti esille kuin kuusi vuotta sitten, osa naisista saattaa silti tehdä päätöksensä sukupuolen perusteella. Toki tämä juna toimii myös toiseenkin suuntaan: naispresidentin vastustajat ovat saaneet kuusi vuotta aikaa koota joukkojaan.

Vaikka ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä näytti vielä hyvältä, äänestysinto laski selvästi edellisistä presidentinvaaleista. Kumpikin leiri uskoo saavansa houkuteltua nukkuvien puolueesta itselleen otollista väkeä.

Halosen joukot arvioivat, että moni jätti äänestämättä luullen, ettei omalla äänellä ole merkitystä: Halonen jatkaa joka tapauksessa.

Niinistön tukijat tulkitsevat samaa ajatusta toisin päin: Passiiviset luulivat, ettei muutoksen mahdollisuutta ole. Nyt on.

Ennen ensimmäistä kierrosta Suomessa oli lähes miljoona kansalaista, jotka eivät vielä olleet päättäneet kantaansa. Osa heistä ei tehnyt sitä ehkä vielä äänestykopissakaan.

Kaksi viikkoa riittää herättämään nukkuvat äänestäjät. Toivottavasti vaalitaistelu tiivistyy pian sellaiseen vauhtiin, että se tempaisee mukaansa myös passiiviset. Silloin ei kummassakaan leirissä ole jossittelun varaa vaalien lopputuloksesta.

Henkilövaaleissa mikä tahansa julkinen esiintyminen saattaa ratkaista koko kisan.

Halosen sydämellisen äidillinen imago pääsi ensimmäisen kierroksen vaalitenttien edetessä repsahtamaan, kun ilmeisen väsynyt ehdokas hermostui suorassa lähetyksessä muun muassa Jari Sarasvuolle.

Toisaalta Niinistö on yrittänyt nostaa julkisuudessa esiin humaanimpaa puoltaan täysin siinä onnistumatta. Pelkällä söpöllä naistenlehtijulkisuudella näitä vaaleja tuskin voitetaan.

Molemmat esiintyvät ensi lauantaina Uutisvuodossa, jolloin kansa pääsee ensimmäistä kertaa vertailemaan ehdokkaiden huumorintajua ja terävyyttä.

Se on pakko katsoa.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic