fbpx
Uutiset

Kaksien korttien politikointia

Hämeenlinna 30.9.2006

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus löysi vihdoin ja viimein yhteisymmärryksen kuntaremontin puitelaista. Sen kirjoittaminen koetteli SDP:n ja keskustan välejä niin ankarasti, että ajoittain koko laki, jolla pyritään edistämään kuntien kehittymistä, oli siirtymässä maaliskuun eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen päänsäryksi.

Kuntauudistus on ollut keskustalle kova pala nieltäväksi ja sitä se on edelleen. Kiistattomat talouden tosiasiat patistavat kuntia kuntaliitoksiin, mutta niistä piittaamatta keskusta haraa kuntaliitoksia vastaan.

Keskustan kanta ei ole kuitenkaan yksiselitteinen. Puolue politikoi ja pelaa kaksilla korteilla. Keskustalainen kuntaministeri Hannes Manninen arvelee Suomen kuntien määrän vähenevän noin sadalla. Tämä on seurausta ratkaisuista, joita Manninen on keskeisenä vaikuttajana ollut tekemässä.

Samaan aikaan kun Manninen niputtaa kuntia yhteen, jopa keskustajohtaja Matti Vanhanen on ottanut voimakkaasti kantaa pienten kuntien säilyttämisen puolesta.

Hämeenlinnan seudulla kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila on ollut silmiinpistävän aktiivinen. Hän on kammennut kumoon Hämeenlinnan suurkuntaa. Anttila todistelee perjantain Hämeen Sanomissa, että kuntaministeri Manninen olisi peräti kuntaliitosten vastustaja.

Mannisen toiminta on liittämässä kuntia yhteen, tästä on turha edes kiistellä. Anttila unohtaa myös autuaasti sen, että keskusta on ollut sopimassa tasavallan hallituksessa kuntaliitoksista jaettavista porkkanarahoista. On kaiketi järkevää ajatella, että tukirahoista on tehty päätös kuntaliitosten tukemiseksi!

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan suhmurointia Hämeenlinnan seudulla on vaikea kestävästi perustella.

Keskustan Etelä-Hämeen piirin varapuheenjohtaja Merja Taponen korosti Hämeen Sanomissa puolueen luottavan kuntaliitoksissa paikalliseen tietämykseen. Tämän linjauksen jälkeen on johdonmukaista kysyä, miksi forssalainen kansanedustaja sekaantuu Hämeenlinnan seudun kuntien sisäisiin asioihin.

Kaksi renkolaista valtuutettua kertoo saaneensa Anttilalta neuvoja jakavan puhelun. Anttila kiistää opastuksen, mutta joka tapauksessa hän jatkaa julkisuudessa työtään Hämeenlinnan seudun kuntien oppimestarina.

Mikä Anttilaa perimmiltään huolestuttaa? Kenties se, että Hämeenlinnan seudun seitsemän kunnan voimien kokoaminen yhteen olisi tappio hajanaiseksi jäävälle Forssan seudulle. Anttilan käytössä olisi ollut kyllä rakentavakin vaihtoehto: hän voisi jättää Hämeenlinnan rauhaan ja keskittää voimansa Forssan alueen kehittämiseksi.

Keskustan politikointi on korostanut kuntakeskustelussa “pieni on kaunista” -linjaa. Perinteinen keskustalainen valinta se ei ole. Maataloudessa on kehitys kulkenut kohti suuria tilakokoja, ja koko on valttia myös niissä yrityksissä, joissa keskustalaisilla on ollut ja on vankka asema.

Menot