fbpx
Uutiset

Kaksimetrinen tsunami iski pieneen indonesialaiseen kaupunkiin

Tsunamivaroitus oli juuri ehditty perua merellä tapahtuneen järistyksen jälkeen

Kaksi metriä korkea tsunamiaalto iski pieneen indonesialaiseen kaupunkiin Sulawesin saarella voimakkuudeltaan 7,5 suuruisen merellä tapahtuneen järistyksen jälkeen perjantaina. Tsunami romahdutti taloja ja huuhtoi laivan rannalle, mutta ihmisuhreista ei ollut tietoa, kertoivat viranomaiset uutistoimisto Reutersille.

Viranomaiset saivat kuulla tsunamin osuneen Palun kaupunkiin, sanoi Dwikorita Karnawati, joka johtaa Indonesian meteorologista ja geofyysistä toimistoa BMKG:tä. Samaan aikaan tapahtui jälkijäristyksiä.

– 1,5_2 metriä korkea tsunami on väistynyt, Karnawati kertoi Reutersille.

– Se loppui. Tilanne on kaoottinen, ihmiset juoksevat kaduilla ja rakennuksia romahti. Laiva on huuhtoutunut rannalle, hän lisäsi.

Järistys iski illansuussa ja kommunikaatiokanavat katkesivat ja lentokenttä suljettiin. Tämän takia viranomaisten oli vaikea arvioida kuinka suuret vahingot olivat.

Jotkut ihmiset kertoivat Twitterissä, että he eivät ole saaneet yhteyttä Palussa oleviin omaisiinsa.

Varoitus oli peruttu

BMKG oli aiemmin antanut tsunamivaroituksen, mutta se peruttiin tunnin kuluessa.

Paikallisten tv-kanavien amatöörikuvat näyttivät, miten vesi syöksyi taloja kohti Palun rannalla.

Kansallinen pelastustoimisto lähettää alueelle pelastusaluksen ja helikoptereita auttamaan operaatiossa, sanoi toimiston johtaja Muhammad Syaugi, joka ei ollut vielä saanut yhteyttä tiimiinsä Palussa.

Paluun osui 6,2 suuruinen järistys vuonna 2005 surmaten yhden ihmisen. Kaupunki on turistikohde kapean lahden pohjukassa ja se on tunnettu rannoistaan ja vesiurheilusta.

Vuonna 2004 Indonesian Sumatran saaren edustalla tapahtunut erittäin voimakas järistys käynnisti tsunamin, joka kulki koko Intian valtameren läpi. Tsunami surmasi 226 000 ihmistä 13 maassa, Indonesiassa kuolonuhreja oli yli 120 000.

Palussa ja sen viereisessä Donggalan kalastuskaupungissa asuu yli 600 000 ihmistä.

Yhdysvaltain geologisen palvelun mukaan perjantain järistys oli suuruudeltaan 7,5 ja se tapahtui 80 kilometrin päässä rannikolta 10 kilometrin syvyydessä.

Heinä-elokuussa Lombokin lomasaarella Indonesiassa tapahtui sarja järistyksiä, jotka surmasivat liki 500 ihmistä. Saari sijaitsee satoja kilometrejä lounaaseen Sulawesistä.

Menot