Uutiset

Kaliforniaan julistettiin hätätila maastopalojen riehuessa

Eri puolilla osavaltiota riehuu yli kymmenen maastopaloa. Niistä suurin, niin sanottu Kincade-palo on levinnyt jo 12  000 hehtaarin alueelle.
Eri puolilla osavaltiota riehuu yli kymmenen maastopaloa. Niistä suurin, niin sanottu Kincade-palo on levinnyt jo 12  000 hehtaarin alueelle. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa Kaliforniassa kuvernööri Gavin Newsom on julistanut osavaltionlaajuisen hätätilan maastopalojen ja niitä lietsovien kovien tuulien vuoksi.

– Otamme käyttöön kaikki mahdolliset resurssit ja koordinoimme tilannetta useiden eri toimijoiden kanssa samalla, kun yritämme vastata paloihin, Newsom sanoi tiedotteessaan.

– On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset evakuointialueilla noudattavat viranomaisten ja pelastustyöntekijöiden varoituksia ja että heillä on käytössään paikalliset ja osavaltion resurssit taistelussa paljoa vastaan.

Eri puolilla osavaltiota riehuu yli kymmenen maastopaloa. Niistä suurin, niin sanottu Kincade-palo on levinnyt jo 12  000 hehtaarin alueelle. San Franciscon pohjoispuolella piiskaavasta palosta vain noin kymmenen prosenttia oli hallinnassa.

Yli 3  000 pelastustyöntekijää ja muun muassa sammutushelikoptereita osallistuu sammutustöihin. Kovasta työstä huolimatta palon uskotaan riehuvan vielä toista viikkoa.

Sammutustöitä on vaikeuttanut hankalakulkuinen maasto sekä kova tuuli, jonka ennustetaan jatkuvan maanantaiaamuun.
Sammutustöitä on vaikeuttanut hankalakulkuinen maasto sekä kova tuuli, jonka ennustetaan jatkuvan maanantaiaamuun. Kuva: EPA

180 000 ihmistä määrätty lähtemään kodeistaan

Kincade-palon alle on jäänyt laajoja alueita viineistään tunnetusta Sonoman piirikunnasta. Tuli tuhosi muun muassa Soda Rock Winery -viinitilan, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1869.

Palo on tuhonnut yli 30 asuinrakennusta ja kymmeniä muita rakennuksia. Viranomaisten mukaan vaarassa on kaikkiaan kymmeniätuhansia rakennuksia.

Alueella jopa 180  000 ihmistä on määrätty evakuoitavaksi kodeistaan. Viikonlopun aikana ainakin kaksi sairaalaa Santa Rosan kaupungissa on joutunut evakuoimaan potilaitaan muihin sairaaloihin.

– Tämä on suurin evakuointi, minkä kukaan sheriffin toimistossa muistaa. Pitäkää huoli toisistanne, Sonoman sheriffi tviittasi.

Sammutustöitä on vaikeuttanut hankalakulkuinen maasto sekä kova tuuli, jonka ennustetaan jatkuvan maanantaiaamuun. Puuskissa tuulennopeus on noussut jopa 35 metriin sekunnissa.

Kansallisen sääpalvelun mukaan myrskytuulet hellittävät hetkeksi maanantaina, mutta uusien tuulien uskotaan vaikeuttavan tilannetta taas tiistai-iltana.

Los Angelesin pohjoispuolella riehunut, kymmeniä tuhansia evakuointeja vaatinut tulipalo puolestaan näytti viikonloppua laantumisen merkkejä. Suurin osa alueen evakuointimääräyksistä poistettiin sunnuntaina.

Silti palon sammuttamiseen osallistuu yhä noin 1  000 pelastustyöntekijää. Palo tuhosi useita koteja Santa Claritan lähellä.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic