fbpx
Uutiset

Kalifornian maastopalojen tuhot ennätyslaajoja – maastoa palanut yli kaksi kertaa niin paljon kuin edellisenä ennätysvuonna

Maasto roihuaa rinteessä Calistogan kaupungin lähellä Napan piirikunnassa. Kuva: epa08705003
Maasto roihuaa rinteessä Calistogan kaupungin lähellä Napan piirikunnassa. Kuva: epa08705003

Kalifornian maastopaloissa on tänä vuonna palanut yli 1,6 miljoonaa hehtaaria maastoa. Määrä on yli kaksi kertaa enemmän kuin yhtenäkään aiempana vuonna, ja vastaa pinta-alaltaan laajempaa aluetta kuin Connecticutin osavaltio. Palotuhoista kertoi osavaltion palolaitos.

Viisi kuudesta historian pahimmasta metsäpalosta Yhdysvaltojen väkirikkaimmassa osavaltiossa Kaliforniassa on sattunut tällä vuosikymmenellä. Paloja ovat pahentaneet lämpöaallot ja ukkosmyrskyt yhdistettyinä kuivempaan säähän, josta ilmastotieteilijät syyttävät ilmaston lämpenemistä.

Tämän vuoden paloissa on tähän mennessä kuollut ainakin 31 ihmistä. Noin 8 500 kotia ja muuta rakennusta on tuhoutunut.

Maailmankuululla Napan piirikunnan viinialueella yli kymmenen viinitilaa on vahingoittunut. Viikonloppuna tiloilla pyrittiin saamaan talteen ne rypälelaadut, jotka eivät ole herkkiä savulle. Osa sadosta voi olla menetetty juuri savun vuoksi.

Tälle viikolle on luvattu sateita ja viileämpää ilmaa, mikä tuo helpotusta palojen kanssa taisteleville palomiehille.

Edellinen ennätys vuodelta 2018

Edellisen kerran palotuhoennätykset laitettiin uusiksi vuonna 2018, jolloin metsää paloi noin 800 000 hehtaaria. Tuon vuoden palot olivat ihmishenkien osalta tuhoisimmat, sillä niissä kuoli ainakin 85 ihmistä. Lähes 19 000 rakennusta tuhoutui Paradisen vuoristokaupungissa ja sen läheisyydessä.

– Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä, mitä tapahtuu. Se osoittaa, miten kuiva osavaltio on ja miten räjähdysherkkää kasvillisuus on, Kalifornian osavaltion palolaitoksen tiedottaja Scott McLean sanoi.

Kaliforniassa vallitsi poikkeuksellinen kuivuus vuosina 2010–2017. Se johti kasvitautien leviämiseen ja loistartuntoihin, jotka tappoivat miljoonia puita. Myös pitkään jatkuneiden palontorjuntatoimien seurauksena osassa metsiä on ollut runsaasti kuolleita puita ja pusikkoja, jotka syttyvät herkästi.

Kaupunkiasuntojen korkeat hinnat ja kakkoskotien rakentaminen ovat puolestaan johtaneet kaupunkien kasvuun maaseudulla, jossa maastopaloja on sattunut säännöllisesti vuosituhansien ajan.

Menot