Kolumnit Uutiset

Kaljamakeli tulee kalliiksi yksilölle ja yhteiskunnalle

Käsi iloisen vihreässä kipsissä. Jalka tukevasti sinisessä teipissä.

Nämä kavereiden naamakirjaan lataamat kuvat ovat kaukana riemusta. Tekstit tihkuvat kiukkua ja kyyneleitä: keli yllätti, kenkä lipesi ja raaja ruhjoutui.

Näinä päivinä jaetaan myötätuntoa sitä useammille, mitä laajempi oma kaveripiiri somessa on. Tapaturmia nimittäin osuu jopa pienen piirin sisään väkisin. Liukkaat kelit ruuhkauttavat vuosi toisensa jälkeen lääkäriasemia, vaikka ihmisen pitäisi oppia kokemuksistaan ja korjata virheitään.

Minun kaveripiiristäni vain kaksi on tällä hetkellä pitkällä sairauslomalla käsi tai jalka paketissa. Liikenneturvan tilastoluvut kertovat meistä peräti 390 000 kaatuvan tai liukastuvan joka vuosi. Puolet loukkaa itsensä siihen kuntoon, että apua on saatava lääkäriltä tai sairaalasta.

On yllättävää, että jäisillä pihoilla, kaduilla ja teillä kaatuneista on lähes puolet parhaassa fyysisessä iässään eli alle 30-vuotiaita. Tasapainon menettäminen ei siis olekaan mikään vanhusten ongelma, kuten äkkiseltään voi kuvitella.

Todennäköisimmin siis lääkärin vastaanotolle murtuneen raajansa tai tärähtäneen kallonsa vuoksi pyrkii työikäinen, ehkä alle 30-vuotias, joka on ottanut liparit omalla kotipihallaan.

Yhteiskunta hoitaa liukastumisten kuluja 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Keskimäärin yhden liukastumistapaturman hoito vie 6 000 euroa. Lisäksi kaupungit maksavat korvauksia liukkailla kaduilla kaatuneille, yksin Helsingissä parin miljoonan euron verran liukkaana talvena.

Viisas ei luota sepeliin vaan ottaa nastat ja piikit turvakseen.

Tilastot paljastavat, ettei vanhuus tule yksin: viisaus näyttää kasvaneen myös. Nuoret liukastelevat, vanhat tukeutuvat apuneuvoihin. Yksi kulkee aina kävelysauvojen kanssa, toinen käyttää potkukelkkaa ja kolmas pukee liukuesteet kenkiinsä.

Samat välineet olisivat kaikenikäisten käytössä, mutta hämmästyttävän moni eläkeikää hipovakin nyrpistelee nastakengille tai nastoitetuille erillisille liukuesteille. Niitä ei kehtaa sentään kaupungilla, työmatkoilla tai kaupassa käyttää.

Kannattaisi kehdata, sillä kaatumisista yli 70 prosenttia tapahtuu nimenomaan työmatkalla ja erityisesti omassa pihapiirissä.

Tasapainon ja oman kropan hyvä hallinta auttaa välttämään vammat. Judoa harrastavat osaavat kaatua oikein, mutta taidon voi kuulemma oppia meistä jokainen. Pehmeä pyllähdys kyljelle leuka rinnassa vähentää rannemurtumia eikä pää iskeydy jäähän.

Pappanastojen pukeminen on yhtä helppo vakuutus kuin pyöräilykypärän käyttö. Molemmat näyttävät yleistyvän hämmästyttävän hitaasti.

Ilman kunnon kenkiä, liukuesteitä ja kypärää riskeeraa joka päivä henkensä. Liukkaat kelit vaativat joka vuosi yli kaksi kertaa enemmän kuolonuhreja kuin liikenneonnettomuudet.