Uutiset

Kalju kadottaa sosiaalisen käyntikorttinsa

Jos harva- ja tuuheatukkainen mies lähtevät iskureissulle, tuuheatukkaisella lykästää kaljua paremmin. Tuuheatukkainen voi myös flirttailla viehättävämpien kumppaniehdokkaiden kanssa kuin se, jonka hiukset ovat alkaneet harveta.

Näin uskoi yli puolet 1 500 eurooppalaisesta miehestä, joita haastateltiin viidessä maassa miesten kaljuuntumiskokemuksia mittaavaan tutkimukseen.

Tamperelaista ihotautien erikoislääkäriä Ari Karppista tutkimuksen tulokset eivät yllättäneet.

Hiuksellinen ei välttämättä tule ajatelleeksi, mikä merkitys hiuksilla on. Hiukset symboloivat terveyttä, voimaa ja nuoruutta. Hiusten leikkauksella ja muotoilulla kommunikoidaan sosiaalisesti ja näytetään sosiaalista identiteettiä ja asemaa.

Karppinen on hoitanut hiustenlähdöstä kärsiviä aktiivisesti viisi vuotta Tampereen Koskiklinikalla. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta on perehtynyt sen tuloksiin.

Seksikäs kalju
on myytti

Kun mies huomaa kaljuuntuvansa, moni pelkää kadottavansa viehättävyytensä; kolme neljästä miehestä kokee, että hiukset tuovat lisää vetovoimaa. Samoin valtaosa sekä kaljuuntuvista että ei-kaljuuntuvista on sitä mieltä, että hiukset ovat tärkeä osa ulkonäköä.

Monet kaljut miehet pelkäävät lähestyä kiinnostavaa kumppaniehdokasta. Mutta jokainenhan on kuullut, että ainakin naisten mielestä kalju mies on seksikäs!

Onko tämä sittenkin pelkkä myytti?

– Usein naiset lohduttavat kaljuuntuvia miehiä, että kaljut ovat seksikkäitä. Tutkimukset kuitenkin kertovat toista, Karppinen sanoo.

1970-luvulla ja 1980-luvun lopulla tehtiin tutkimus, jossa naisille näytettiin piirroksia ja valokuvia miehistä. Naiset pitivät kuvien perusteella luodun ensivaikutelman mukaan kaljuja tyhmempinä, kyvyttömämpinä ja todellista vanhempina kuin niitä, joilla oli hiukset päässä.

Kaljuuntuminen
heikentää itsetuntoa

Kaljuuntuminen koskettaa monia. Kaksikymppisistä miehistä viidesosa alkaa kaljuuntua. Viisikymppisistä puolella on hiustenlähtöä.

Kaikille kaljuuntuminen ei suinkaan ole ongelma. Silti yli 60 prosenttia tutkimuksen miehistä kokee, että kaljuuntuminen heikentää itsetuntoa.

Miesten kokemuksia kaljuuntumisesta tutki kansainvälinen haastattelututkimuksia tekevä Gallup. Tutkimukseen haastateltiin 1 500:aa 18-45-vuotiasta miestä Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa. Erimaalaisten vastausten välillä ei ollut huomattavia eroja. Puolet vastaajista kaljuuntui.

Tutkimuksen teetti yhdysvaltalainen lääkefirma MSD, joka myy muun muassa reseptilääkettä kaljuuntumiseen.

– Tutkimuksen tekijä on kuitenkin riippumaton, eikä vastauksia ole muutettu, Karppinen sanoo.

Karppinen ei osaa arvioida, olisivatko tulokset olleet samanlaiset Suomessa. Työssään hän on kuitenkin huomannut, että hiustenlähtö on suomalaisillekin iso asia.

Ovatko miehet
turhamaisia?

Ulkonäön ja vastakkaisen sukupuolen mielipiteiden korostaminen on yleensä tuttua naistenlehdistä ja naisiin liittyvistä populistisista tutkimuksista.

Todistaako kaljuutumistutkimus, että miehetkin ovat turhamaisia?

– Ei pelko ole turhamaista, Karppinen sanoo.

– Vaikka kaljuuntuminen on yleistä, se aiheuttaa ulkonäössä muutoksen. Hyvin monet muutokset aiheuttavat kriisin.

Karppinen muistuttaa, että hiukset ovat sosiaalinen käyntikortti. Kun lyhyt tukka tai kalju pää ei ole vapaaehtoista, ihmiseltä menee itsemääräämisoikeus.

Tuntuu kuitenkin siltä, että monet miehet jättäytyvät ongelmansa kanssa yksin. Tutkimuksen haastelluista seitsemän prosenttia sai aktiivista hoitoa vaivaansa.

Mainos