fbpx
Uutiset

Kalle Könkkölän iso perintö on se, että hän korosti vammaisten omaa roolia - oikeutta itse tehdä ja päättää asioistaan

Osmo Soininvaaran mielestä Kalle Könkkölä onnistui jääräpäisyydellään muuttamaan asenteita vammaisia kohtaan ja muuttamaan Helsingin rakennussuunnittelua esteettömäksi.
Kalle Könkkölä toimi vammaisten kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnyksen toiminnanjohtajana.

Vammaisten oikeuksien puolestapuhuja Kalle Könkkölä korosti vammaisten oikeutta päättää itse asioistaan.

Vihreän liikkeen ensimmäisenä kansanedustajana Ville Komsin kanssa eduskuntaan vuonna 1983 valittu Könkkölä kuoli 68- vuotiaana keuhkokuumeeseen.

Helsingissä kasvaneella ja lapsena muutaman vuoden myös Äänekoskella asuneella Könkkölällä oli syntymästään saakka lihassairaus. Sairautensa takia hän tarvitsi hengityskonetta ja kulki sähköpyörätuolilla. Vamma ei estänyt Könkkölän aktiivista toimintaa, vaan hän opiskeli yliopistossa matematiikkaa, vaikutti opiskelijapolitiikassa ja sittemmin Helsingin kunnallispolitiikassa ja eduskunnassa.

– Kalle Könkkölän iso perintö on se, että hän korosti vammaisten itse tekemisen merkitystä ja omaa roolia. Suomessa on perinteisesti tehty asioita vammaisten puolesta, kuvailee Kynnys-yhdistyksen kehityskoordinaattori Tuomas Tuure.

Könkkölä oli mukana perustamassa vammaisten kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnystä vuonna 1973 ja toimi järjestön toiminnanjohtajana. Hän toimi myös vuonna 1989 perustetussa Abilis-säätiössä, joka tukee vammaisten toimintaa kehitysmaissa.

– Teimme suoraa kehitysyhteistyötä ja vaikutimme humanitaarisiin YK-järjestöihin siinä, kuinka niissä vahvistettaisiin vammaisten osallistumista, Tuure kertoo.

Vaikutti Helsingin esteettömyyteen

Pitkän linjan vihreän vaikuttaja Osmo Soininvaara kuvaa Könkkölää todella sitkeäksi.

– Kaveri onnistui kyllä jääräpäisyydellään muuttamaan paljon asenteita ja tekemään Helsingistä paljon esteettömämmän. Hänellä ja hänen edesmenneellä vaimollaan Maijalla oli merkittävä rooli Helsingin kunnallispolitiikassa.

Könkkölä oli Helsingin kaupunginvaltuutettu 1985-2004.

Soininvaaran mukaan Könkkölällä oli suuri rooli siinä, että Helsingissä rakennetaan nyt vain esteettömiä rakennuksia.

– Helsingin rakennuskantaan tuli normitusta oikein kunnolla. Kun tehtiin rakennussuunnitelma, huolella katsottiin, että pyörätuolilla pääsee kulkemaan ja invavessat tulivat normitukseen mukaan.

Könkkölä on myös vaikuttanut valtakunnallisen normituksen tekemiseen esteettömyydessä.

Kun Könkkölä huomasi epäkohdan, hän pani toimeksi. Esimerkiksi hän järjesti mielenosoituksen Vantaan Tikkurilan rautatieasemalla, koska VR:n ravintolavaunuihin ei päässyt kulkemaan pyörätuolilla.

Soininvaaran mielestä Könkkölä vaikutti suuresti vihreiden sosiaalipoliittiseen ajatteluun. Hän sai myös vihreiden kannattajiksi paljon vammaisia. Vihreiden kansanedustajan ja puolueen presidenttiehdokkaana olleen Pekka Haaviston mukaan Könkkölä kuului vihreän liikkeen avainhahmoihin.

Könkkölä oli vihreiden puheenjohtaja 1987 ja varapuheenjohtaja 1990-1991.

Voihan vammainen -kirja lapsille

Kun Könkkölästä tuli kansanedustaja, hän taisteli hallinto-oikeudessa sen puolesta, että sai itselleen avustajan paperi- ja sihteerintöitä varten.

Vielä viime vuosinakin hän vaikutti asenteisiin vammaisia kohtaan. Vuosi sitten elokuussa hän kirjoitti Heini Sarasteen kanssa Väinö Heinosen kuvittaman lasten kuvasanakirjan Voihan vammainen. Kirjan avulla lapsille voi kertoa, mitä vammaisuus tarkoittaa.

Könkkölälle kulttuuri oli rakas harrastus. Osmo Soininvaara kertoo nähneensä Könkkölää viime aikoina useimmiten Musiikkitalossa.

Menot