Uutiset

Kalle Nurmi on talousnero

Hämeenlinnalainen Kalle Nurmi on vasta 15-vuotias, mutta silti hän tietää taloudesta enemmän kuin moni aikuinen. Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille järjestetyn talouskilpailun finaaliin päässeelle ovat korkotasojen heilahtelut ja ikärakenteen seuraukset hyvinkin selviä.

– Talousasiat on mielestäni tärkeä tuntea ja talous on mielenkiintoista, koska monet asiat vaikuttavat toisiinsa. Kun jollain alueella tapahtuu jotakin, se voi vaikuttaa aivan toisaallekin, Nurmi kertoo.

Oman koulun osakilpailuun Nurmi meni yhteiskuntaopin taloustiedon kurssin tiedoilla. Talouskilpailun loppukilpailuun joutui jo hieman pänttäämäänkin, ja Nurmi valmistautuikin Helsingin kisaan lukemalla muutamia omalta opettajaltaan saamia talousaiheisia kirjoja.

Kisamatkalta
uusia kavereita

Talouskilpailun valtakunnallinen loppukilpailu pidettiin Helsingin Vuosaaressa. Loppukilpailussa oli 28 koulunsa parasta taloustietäjää eri puolelta maata. Kisamatkaan kuului paljon muutakin kuin pelkkää taloustiedon kokeessa istumista. Finalistit pääsivät muun muassa tutustumaan Salatut elämät -sarjan studioihin.

– Kilpailumatka Helsinkiin oli mukava. Me kävimme tutustumassa Kauppalehden toimitukseen, Itäkeskukseen ja Salkkareiden studioihin, jossa muutamat sarjan näyttelijät esittelivät paikkoja meille.

Parasta kilpailumatkassa oli kuitenkin Nurmen mukaan paikalle kerääntyneet mukavat ihmiset.

– Pelkäsin aluksi, että kisamatkalla on tylsää porukkaa, joita kiinnostaa vain talous. Loppujen lopuksi matkalla parasta olivatkin mukavat uudet ihmiset, Nurmi sanoo.

Kansantalous
kiinnostaa

Unelma-ammattiaan Nurmi ei osaa vielä nimetä. Eikä nuorella miehellä vielä uran suhteen kovaa kiirettä olekaan. Tulevaisuuden suunnitelmiin talousasiat kuuluvat. Kisamenestys ei suoraan ratkaise ammatin valintaa, mutta kilpailun myötä talous alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

– Ei minusta silti varmaankaan valtiovarainministeriä tule, Nurmi nauraa.

Kesäloman jälkeen talousneron askeleet suuntautuvat Yhteiskoulun lukioon, jossa yksi kurssivalinta on ainakin jo päätetty: lukion yhteiskuntaopin taloustiedon kurssi kuuluu opintosuunnitelmaan.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic