Uutiset

Kalliit magneettikuvauslaitteet ovat vajaakäytössä julkisella sektorilla

Magneettikuvauksen tarve on kasvanut sairaaloissa koko ajan ja ennusteiden mukaan kysyntä sen kuin vain jatkaa kasvuaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalan röntgenyksikön ylilääkärin Pentti Lohelan mukaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaatisivat lähes aina magneettikuvauksen.

– Tuki- tai liikuntaelinsairaudesta kärsivä potilas pitäisi ensin lähettää magneettikuvaan, koska kuvauksessa pystyttäisiin heti sulkemaan suurin osa syistä pois.

Vaikka kalliita magneettikuvauslaitteita on Suomessa suhteellisen paljon, saattavat jonotusajat venyä julkisella sektorilla kuukausiksi. Esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa on käytössä yksi magneettikuvauslaite.

– Tällä hetkellä keskussairaalan magneettikuvauslaite on vajaakäytössä. Sillä pitäisi pystyä työskentelemään kahdessa vuorossa. Lisäyksen tarve on 100-prosenttinen, sanoo ylilääkäri Lohela.

Keskussairaalassa ei pääse magneettikuvaukseen viikonloppuisin, eikä kaikkina arki-iltoinakaan.

– Jonakin päivinä henkilökunta tekee lisätyötä, mutta ei se riitä. Tällä hetkellä kiireellisessä tapauksessa saattaa päästä magneettikuvaan päivässä, mutta kroonisissa kiputapauksissa joutuu odottamaan jopa neljä, viisikin kuukautta, Lohela miettii. (HäSa)

Mainos