fbpx
Uutiset

Kalliomäki hautaa keskustan vaaliteemaa

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) arvioi sunnuntain Helsingin Sanomissa budjettinäkymiä. Jo ikivanhoja nuotteja soittaen Kalliomäki korostaa hallituksen tekevän ratkaisunsa palkkaverotuksen kevennyksistä vasta kun se näkee, millaiseen tuloratkaisuun työmarkkinoilla päädytään.

Kalliomäen ja hallituksen linja on selvä. Kokonaan toinen asia on se, miten erillään hallitus pystyy pitämään tuloratkaisun ja verokevennykset.
Kalliomäki kieltäytyy tietysti puhumasta veroalennusten suuruudesta.

Paineita hallitukselle joka tapauksessa on, sillä Kalliomäen on tulkittu luvanneen maltillisen tuloratkaisun palkinnoksi “muhkeita” verokevennyksiä. Tulkinnanvaraisen lupauksen antaminen ei yksiselitteisesti ole järkevää: työmarkkinoilla ja hallituksella voi olla hyvinkin eri näkemys siitä, mikä on muhkea verokevennys. Kalliomäen veroaseen teho on tällä sopimuskierroksella ehkä poikkeuksellisen heikko, koska suurin palkansaajajärjestö SAK ei ole järin ihastunut keventämään palkkaverotusta.

Valtiovarainministerin puheenvuoro oli kylmää kyytiä matalapalkka-alojen työantajanmaksujen laskua odottaville. Kalliomäki painottaa, että hallituksen kanta asiaan on toistaiseksi auki ja hallitus päättää tästäkin ratkaisusta budjetin yhteydessä. Kalliomäki kuitenkin sanoo, että hän on valmis hautaamaan heti matalapalkka-aloja koskevan Holm-Vihriälä -mallin. Valtion rahaa olisi pelissä noin 250 miljoonaa euroa, mitä rahaa ei Kalliomäen mukaan ole olemassakaan.

Ajatus työpaikkojen luomisesta matalapalkka-aloille työnantajamaksuja laskemalla on Kalliomäen puheenvuoron jälkeen entistä pahemmassa vastatuulessa. Idealla on enää vähän puolestapuhujia – ainakin niitä, jotka näkevät työnantajamaksuja laskemalla syntyvän merkittävästi uusia työpaikkoja. Koko Holm-Vihriälä-malli on aiempaa selvemmin niin sanottu uskonasia. Kalliomäki on harvinaisen oikeassa muistuttaessaan, kuinka suurista summista rahaa ratkaisussa on perimmiltään kysymys.

Matalapalkka-alojen työnantajamaksujen lasku oli keskustan eduskuntavaaliteemoja. Syksyllä nähdään, kuinka tiukasti keskustajohtaja, pääministeri Matti Vanhanen pitää kiinni keskustavetoisesta tavoitteesta.

Vaaleista on jo aikaa puolitoista vuotta, joten tässä mielessä Vanhasen on aika turha liputtaa työllisyyspoliittisesti varsin yhdentekevälle idealle.
Kalliomäen mukaan hallitus päättää syksyllä sairausvakuutusmaksua koskevasta uudistuksesta sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) kesällä esittelemän mallin mukaisesti. Tarkoitus on jakaa sairausvakuutus työtulo- ja sairaanhoitovakuutukseen, mitä työmarkkinajärjestöt karsastavat, koska ne laskevat maksujen nousevan.

Sairausvakuutusmaksu-uudistus on välttämätöntä toteuttaa ilman jahkailua. Edessä voi olla hallituksen ja työmarkkinaosapuolten suuri vääntö siitä huolimatta, että Kalliomäki aivan oikein korostaa, ettei sava-päätös ole kolmikantayhteistyön piiriin kuuluva asia.

Menot