Uutiset

Kalsea kesä petasi sienestäjille runsaudensarven

Tavalliselle makkaransyöjälle ei tule äkkiseltään mieleen, että sienet eivät tarjoa vain vaihtelua makuelämyksiin, ne saattavat olla myös häkellyttäviä näkö- ja hajukokemuksia.

Hämeenlinnalainen sieniasiantuntija Mauri Lahti esittelee Kalvolasta löytynyttä veritattia. Ruskea pinta, jalka ja pillit punaiset. Halkaistu sieni näyttää ensin vaalealta ja punertavalta, mutta muutamassa sekunnissa käynnistyy nopea sinistyminen.

– Illan mittaan tämä muuttuu vielä keltaiseksi. Veritatti ei ole syötävä, mutta kaunis kuin taivas, selittää Lahti.

Valmuskojen tunnistamisessa kannattaa käyttää nenää. Jos sieni täyttää valmuskan tuntumerkit kolotyyppisine helttoineen ja sananmukaisesti löyhkää, voi kyseessä olla – hyvin yksinkertaisesti – löyhkävalmuska.
Pannulle sitä tuskin tulee heitettyä vahingossakaan, mutta Lahti kertoo, että tästäkin lajista löytyy yksi syötäväksi kelpaava.

– Viiruvalmuska, jonka tuntee kellertävistä heltoista.

Rouskut lähtökuopissa

Sienestäjät ovat osanneet odottaa kylmän ja sateisen kesän perusteella hyvää sienisyksyä. Lahti ei tyydy yhtä latteaan ilmaisuun.

– Sieniä on nyt niin paljon, että jokainen löytää Kanta-Hämeestä oman suosikkisienensä. Tämmöistä vuotta ei ole hetkeen ollut.

Haperokausi alkaa jo olla ohi ja rouskut tekevät tuloaan, samoin mustavahakkaat. Keltavahverosato oli runsas, tattien kehnohko.
Lahti epäilee, että suurin ongelma sienestäjille on tänä syksynä lajien tunnistaminen.

– Jos tunnistaa haperon, niin siellä on heti sata lajia syötäväksi.

Lahti ei pidä itseään haperoeksperttinä. Hän käyttää niitä poimiessaan yksinkertaista testiä. Jos pieni haperoheltan palanen maistuu kielellä kirpeältä, kannattaa sieni jättää metsään. Vain miedolle maistuva pääsee pannulla haudutettavaksi.

Terve järki ja varovaisuus ovat yhtä tärkeitä välineitä sienestämisessä kuin kori, veitsi ja kumisaappaat. Lahti korostaa korostamista päästyään, ettei oudon lajikkeen kanssa kannata lähteä leikkimään, eikä aina tutunkaan.

– On hyvin harvinaista, että pihamaan herkkusienipaikalle tulee valkoinen kärpässieni, mutta sitä voi tapahtua. Tiedän parikin tapausta. Nyt eräällä ihmisellä ei ole enää omia munuaisia ja toinen on kuollut.

Päivän lehti

26.5.2020