Uutiset

Kalustealan konkari uhkuu yrittämisen intoa

– Koko ikäni olen ollut kalusteiden kanssa naimisissa, naureskelee Taisto Puistomäki. Eikä liioittele juuri lainkaan.

Puistomäki aloitti kalustealalla vuoden 1960 toukokuussa. Tuolloin hän päätyi oikeastaan sattumalta televisiopöytiä ja putkikalusteita valmistavaan yritykseen kesätöihin.

– Silloin retkahdin näihin hommiin niin pahasti, etten ole putkenpätkistä vieläkään eroon päässyt.

Vaikka ala on pysynyt samana, Puistomäen työtehtävät ja työnantajat ovat vuosien varrella vaihdelleet.

– Aloitin hitsaajana ja sen jälkeen olen tehnyt tarjouslaskentaa, työnjohtoa, työsuunnittelua ja nyt viimeiset seitsemäntoista vuotta olen ollut yrittäjänä.

Yrittäjänuransa Puistomäki aloitti 1988 kahden entisen työtoverinsa kanssa.

Vuonna 1997 hän päätti ryhtyä perheyrittäjäksi poikansa Mikan kanssa. Siitä syntyi Puistomäen tämänhetkinen yritys, TaMi Kaluste Oy.

Eläkesuunnitelmat siirtyivät

Puistomäkien perheyrityksessä olisi lähiaikoina ollut tiedossa sukupolvenvaihdos, jollei joulukuinen tsunami olisi kohdellut heidän perhettään kovalla kädellä.

Taisto Puistomäen poika Mika ja tämän kaksi lasta saivat surmansa Thaimaan-matkallaan.

– Olin jo monesti ajatellun siirtymistä yrityksen suhteen ”harrastepohjalle”, mutta nyt piti paneutua asioihin kaksin verroin enemmän.

Ensimmäiset kolme kuukautta tsunamin jälkeen olivat Puistomäen mukaan erittäin vaikeita, myös yrityksen suhteen. Mika oli huolehtinut yrityksen laskutuksesta ja kaikista paperitöistä.

Lisäongelmia aiheuttivat kaupungilla kiertävät juorut yrityksen myynnistä.

– Työntekijät olivat epätietoisia toiminnan jatkuvuudesta. Kun huhuilta saatiin katkottua siivet, asiat lähtivät hoitumaan.

Joulukuinen onnettomuus sai asiakkaatkin aristelemaan yhteydenottoa yritykseen.

Puistomäki kertoo, että työntekijöiden merkitys korostui tsunamin jälkeen juuri asiakassuhteiden hoidossa ja tuotannon ylläpitämisessä.

– Henkilökunta on todellakin ollut kullanarvoista.

Tyytyväiset asiakkaat paras palkinto

Puistomäen yritys TaMi Kaluste Oy valmistaa ja asentaa erilaisia myymälä- ja julkisten tilojen kalusteita, esimerkiksi palvelupisteitä, hyllyjä ja tarjoilulinjastoja.

Alalla on Suomessa pienet piirit, joissa kaikki tuntevat toisensa. Kilpailu on kovaa.

– Kilpailu on kiristynyt uusien yrittäjien lisääntyessä, eikä mitään voi ottaa itsestäänselvyytenä. Itse teemme yhteistyötä myös muiden kalustevalmistajien kanssa.

Puistomäki kertoo, ettei ole katunut yrittäjäksi ryhtymistään hetkeäkään.

– Parasta tässä on tyytyväisen asiakkaan näkeminen. Siitä tulee aina lisäpontta, kun homma on mennyt putkeen laadullisesti ja aikataulullisesti.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic