Uutiset Hämeenlinna

Kenraali kannustaa katsomaan sankarihautoja - Kalvolan komppanian raskas uhri ei unohdu

Kalvolan hautausmaalla hiljennyttiin lauantaina muistamaan uhria, joka annettiin talvisodan tykistökeskityksessä tasan 80 vuotta aikaisemmin.
Brysselissä asuva EU:n sotilasesikunnan päällikkö, kenraali Esa Pulkkinen tervehti lauantaina juhlavieraita Kalvolan hautausmaalla järjestetyssä Summan ristin muistojuhlassa. Taustalla häämöttää alkuperäinen ja koivusta tehty muistoristi. Kuva: Riku Hasari
Brysselissä asuva EU:n sotilasesikunnan päällikkö, kenraali Esa Pulkkinen tervehti lauantaina juhlavieraita Kalvolan hautausmaalla järjestetyssä Summan ristin muistojuhlassa. Taustalla häämöttää alkuperäinen ja koivusta tehty muistoristi. Kuva: Riku Hasari

Kun ulkomaalaiset pyytävät EU:n sotilasesikunnan päällikköä, kenraali Esa Pulkkista suosittelemaan suomalaisia käyntikohteita, on vastaus valmiina:

– Sanon, että menkää katsomaan hautausmaita ja sankarihautoja niin näette, kuinka paljon tämä maa on uhrannut itsenäisyytensä vuoksi ja ennen kaikkea näette, kuinka paljon Suomi kunnioittaa sankarivainajiaan.

Lauantaina Pulkkinen otti itse omasta neuvostaan vaarin ja vieraili Kalvolan seurakunnan järjestämässä Summan ristin 80-vuotistilaisuudessa.

Edellisen kerran Pulkkinen vieraili synnyinpitäjänsä Kalvolan hautausmaalla 15 vuotta sitten. Tuolloin hän toimi Jääkäriprikaatin komentajana.

Nykyiset työtehtävät ovat huomattavasti etelämpänä, ja kenraali kertoikin palanneensa muutama päivä sitten Malista, missä hänen johdossaan oli noin 800 EU:n sotilasta.

Kenraali Esa Pulkkinen (toinen vasemmalta) saatteli sotaveteraani Sulo Heinosen muistoseppelen laskuun. Seppeleen laskuun osallistuivat myös apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sekä Kalvolan kirkkoherra Kalle Roine (oik.).

 

Tragediasta otettiin opiksi

Korsuun sattunut tykistökeskityksen osuma surmasi 21.12.1939 Summassa yhteensä 19 suomalaissotilasta. Kalvolalle isku oli raskas, sillä kaatuneista 15 oli paikkakuntalaisia.

– Tragedian merkityksestä kertoo se, että edelleenkin kokoonnumme yhteen muistelemaan tapahtunutta ja näitä henkensä isänmaalle antaneita sotilaita, totesi juhlapuheessaan.

Pulkkisen mukaan Summan korsutuho oli myös esimerkki siitä, miten haavoittuva 1930-luvulla käytössä ollut joukkojen perustamistapa oli.

– Yksi kranaatti saattoi aiheuttaa yhteen pitäjään merkittävät tappiot ja ”Kalvolan komppania” kantoikin tästä talvisodan alussa valtavan taakan.

Virheistä kuitenkin opittiin jo jatkosodan liikekannallepanossa, ja nykyisin yksiköt rakennetaan täysin kotipaikoista riippumatta.

Synnyinpitäjässään Kalvolassa puhunut Esa Pulkkinen kertoo olevansa ylpeä siitä, miten Hämeenlinna on jatkanut muistojuhlan vaalimista.

– Tilaisuus on yksi tapa osoittaa kunnioitusta ja arvostusta sodan uhreille ja veteraanisukupolvelle.

Veteraanien perinnön vaaliminen jatkossakin tärkeää

Sotien romantisointia Pulkkinen pitää tarpeettomana.

– Ne (sodat) tuottavat runsaasti surua, tuskaa ja kärsimystä. Kuitenkin ilman talvisotaa meidänkin historiamme olisi erilainen. Uskallan väittää, että ilman niitä uhrauksia tämä kansakunta ei olisi saavuttanut sitä asemaa ja hyvinvointia, mistä me nykypolvet saamme nauttia.

Muistelu ja muistaminen on kuitenkin tärkeää.

– Jokainen muistomerkki muistuttaa meitä jälkipolvia niistä raskaista uhreista, joita isänmaamme itsenäisyyden ja vapauden turvaaminen on vaatinut.

Esa Pulkkinen pohti juhlapuheessaan myös sitä, miten voimme vaalia veteraanien perintöä tulevaisuudessa, kun heitä ei enää ole.

– En usko, että se on ylitsepääsemättömän vaikeaa. Kansakunta, joka pystyy käsittelemään historiaansa kuten Suomi, on varmasti valmis siihen. HÄSA

Summan risti

Yksinkertainen puuristi, jonka sotamies Kalle Laine teki koivusta Summan tykistökeskityksessä kuolleiden 19 suomalaissotilaan muistoksi.

Uhreista 15 oli kalvolalaisia.

Uhreja ei ollut mahdollista kaivaa heti ylös, joten kaatuneet siunattiin tuhoutuneeseen korsuun viisi päivää myöhemmin. Risti pystytettiinkin aluksi korsuhaudan katolle.

Vainajat kaivettiin ylös vasta vuonna 1942 ja toimitettiin haudattaviksi Kalvolan sankarihautausmaalle.

Samalla Kalvolan hautausmaalle tuotiin myös sotamies Laineen puuristi.

 

Päivän lehti

29.1.2020