Uutiset

Kamariin mahtuisi yksi vanhus

Hattulalainen Johanna Salo esittelee kamaria, jota kutsuttiin aikoinaan vanhusten huoneeksi.

-Täällä on jopa alkuperäinen sänky tallella. Se on tosin liian matala, joten se täytyy vaihtaa asianmukaisemmaksi.

Salo on suunnitellut, että kamariin mahtuisi yksi ikäihminen väliaikaiseen perhehoitoon. Ovenpieleen on juuri tehty varaava uuni, joten lämpöäkin riittäisi.

Kolmisen vuotta sitten diakonissan työstä eläkkeelle jäänyt Salo osallistui keskiviikkona päättyvälle Ikäihmisten perhehoidon valmennuskurssille, koska kunnan kotihoidon toimistossa vinkattiin, että perhehoitajille on tarvetta.

-Ajattelin aluksi, että vuonna 1947 rakennettu talo on niin vanha, ettei tämä sovellu huonojalkaisille vanhuksille. Meillä on pihasaunakin.

Salo oli ensin kiinnostunut omaishoitajien tuurauksista vanhusten omissa kodeissa. Parin kuukauden kurssilla ajatukset kuitenkin muuttuivat.

-Jotenkin ne asiat, joiden luulin olevan ongelmia, ovat selvinneet itsestään. Pihasaunakin voi olla vanhuksesta kiva, varsinkin kesällä.

Kotihoito vaatii sitoutumista

Salo toteaa, että hän on miettinyt perinpohjin, onko hänestä perhehoitajaksi.

-Mutta vaikka kuinka miettisi asioita valmiiksi, niin aina tulee jotain yllätyksiä. Yleensä työn oppii kantapään kautta.

Salo on ammatiltaan sairaanhoitaja, joten toisten hoitaminen oli tuttua jo ennen diakonissan töitä. Eikä perhehoitaja jäisi yksin hoidettavan kanssa, vaikka taustalla olisi minkälaisia ammatteja.

-Esimerkiksi kunnan kotisairaanhoidon palveluita voisi käyttää apuna. Verkostoitumisesta on tässäkin apua.

Perhehoito tarkoittaa kuitenkin sitä, että hoitaja ei voi esimerkiksi noin vain lähteä pitkälle pyörälenkille, koska ikäihmistä ei voi jättää yksin kotiin. Salo vain toteaa, ettei pientä lastakaan voi yksin jättää.

-En halua montaa vanhusta hoidettavaksi, oikeastaan yksi osa-aikainen riittäisi. Ei meillä ole tilaakaan useammalle.

Salon mies Matti Salo on Helsingissä töissä, joten hän on viikot pois Hattulan kodista. Johanna Salon mukaan kotiin mahtuisi vähän muutakin elämää kuin hänen ja kissan tassujen hiljaisuus.

-Jos hoidossa olisi vain yksi ihminen, niin hänen kanssaan ehtisi myös nautiskella elämästä. Voisi katsella vanhoja valokuvia ja muistella menneitä.

Kotihoidossa pysyy kiinni arjessa

Kanta-Hämeen Polkka-hankkeen projektisuunnittelija Minna Heikkilän mukaan ikäihmisten perhehoito on hyvä vaihtoehto laitoshoidolle.

-Perhehoito on turvallinen ja kodinomainen ratkaisu, jos ikäihminen ei tarvitse laitoshoitoa, mutta esimerkiksi omaishoitaja tarvitsee tuuraajaa.

Heikkilän mukaan esimerkiksi muistisairauden alkuvaiheessa oleva vanhus voi olla perheessä asuessaan paremmin arjessa mukana.

Perhehoito on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos vanhus kokee olonsa turvattomaksi omassa kodissaan tai väliaikaisena ratkaisuna silloin, jos vanhus on ollut leikkauksessa, eikä pärjää kotona kuntoutumisen vaatimana aikana.

Ensimmäinen valmennuskurssi järjestettiin viime vuonna ja se poiki kolme perhehoitajaa. Heikkilä uskoo, että juuri päättyvältä kurssilta löytyy useampia vakituisia perhehoitajia.

-Osa haluaa vain omaishoitajien lomittajiksi, mikä sekin on tärkeää. Osa vasta suunnittelee, sillä heidän kotinsa tilat eivät tässä vaiheessa riitä useamman vanhuksen kotihoitoon. (HäSa)

Päivän lehti

21.2.2020