Uutiset

Kampanjat vaativat porokelloja ja unohdettuja mitaleja

Vuosi lähestyy loppuaan, ja kevään eduskuntavaalit alkavat näkyä. Viime päivinä monet valtakunnan poliitikot tai sellaisiksi mielivät ovat selvästi terästäytyneet vaalikampanjoinnissaan.

Pääministeri Matti Vanhanen varmisti tiistaina televisionäkyvyyden lahjoittamalla Saksan liittokansleri Angela Merkelille porokuvioisen soittokellon. Iltauutisissa nähtiinkin melko pitkä näyte Vanhasen parantuneista englannin kielen taidoista ja naisia hurmanneesta hymystä.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela luottaa jälleen naistenlehtijulkisuuteen. Ministeriaikoina vain niukasti haastatteluja antanut Saarela kertoo nyt kauniisti meikattuna iltapäivälehden liitteessä, kuinka rakkaus elokuvaohjaajaan syttyi.

Sen sijaan hiihtäjälegenda Juha Mieto odotti toisenlaista avausta vaalikampanjalleen. Keskustan ehdokkaalla olisi ollut käyttöä 20 000 euron Pro Urheilu -tunnustuspalkinnolle, mutta puoluetoveri Saarela pudotti vuoden 1976 kultamitaliviestijoukkueen pois palkinnonsaajien listalta.

Virallinen syy on se, että Saarela halusi listasta tasa-arvoisemman, mutta pahat kielet väittävät juuri Miedon ehdokkuuden estäneen palkinnon saamisen. Niin tai näin, kurikkalaisen julkisuus on taattu. Iltapäivälehtien lietsoma marttyyriasetelma voi vielä kääntyä hänen voitokseen.

Demareiden huomiotalous on ehkä hieman yllättäen keskittynyt viime aikoina enemmän ulkoministeri Erkki Tuomiojan kuin puheenjohtaja Eero Heinäluoman persoonan ympärille.

Tuomioja palkittiin äskettäin Tieto-Finlandialla ja lisäksi suomalaismepit ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenet rankkasivat hänet selväksi ykköseksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden hoitajana.

Jotkut uumoilevat puolueessa kytevän jo Tuomioja-ilmiön ensimmäisiä liekkejä, vaikkei mies mikään kansan syvien rivien tulkki olekaan. Toisaalta eipä moni uskonut 1990-luvun lopulla Tarja Halosenkaan mahdollisuuksiin presidentinvaalitaistoissa.

Politiikassa kaikki on mahdollista.

Kokoomus sai joululahjan pari päivää etuajassa, kun Helsingin kihlakunnansyyttäjä luopui keskiviikkona entisen puoluesihteerin Harri Jaskarin paritusepäilyistä. Puheenjohtaja Jyrki Katainen toivotti heti syytteen selvittyä Jaskarin tervetulleeksi jatkamaan eduskuntavaalikampanjaansa.

Puoluesihteeriksi Jaskarilla ei kuitenkaan ole enää paluuta, sen verran hänen Eva-kohunsa puolueen hermoille kävi. Ensi keväänä tamperelaisäänestäjät näyttävät, mitä mieltä he miehestä ovat.

Muuten kokoomusrintamalla on ollut viime päivät hiljaista. Linnanjuhlien pukuesittelyjen jälkeen ei suuria avauksia ole näkynyt. Investointipankista eduskuntaan mielivä Sauli Niinistökään ei ole vielä kertonut, kuinka leskimiehen pyhät sujuvat ja onko joulupöydässä kinkkua vai kalkkunaa.

Toisaalta. Onhan jouluun vielä muutama päivä aikaa.

riikka.happonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic