Uutiset

Kamppailulajikonkari kehottaa: Jokaisen naisen olisi syytä opetella edes tämä tekniikka

Naisten kokema väkivalta on vakava ongelma. Se estää sukupuolien välisen tasa-arvon toteutumista kaikkialla maailmassa – myös Suomessa. Lähes puolet suomalaisnaisista kokee elämänsä aikana fyysisiä tai seksuaalisia väkivaltatilanteita.

Poliisin tietoon tulee vuosittain noin tuhat raiskaustapausta, ja parisuhdeväkivaltapauksissa suurin osa uhreista on naisia. Maailmanlaajuisesti raiskauksen tai raiskausyrityksen uhriksi joutuu elämänsä aikana arviolta joka viides nainen.

38 vuotta kamppailulajeja harrastanut Jarmo Östermanin mielestä Suomessa ei ole ollut tähän mennessä saatavilla tarpeeksi tietoa siitä, miten toimia uhkaavissa tilanteissa. Siksi hän päätti kirjoittaa ensisijaisesti naisille suunnatun turvallisuus- ja itsepuolustusoppaan.

Mustat vyöt karatesta ja jujutsusta saanut Österman ajatteli aluksi itsepuolustuksen olevan pelkkiä fyysisiä tekniikoita, mutta huomasi pian ettei näin ole.

– Tarkoituksena ei ole ollut kirjoittaa ylhäältäpäin opettavaa, vaan kannustavaa opasta. Itsepuolustuksessa on hyvin paljon kiinni uskaltamisesta ja rohkeudesta toimia tilanteessa, koska uhka voi usein tulla lähimmäiseltä, toteaa Österman.

Päättäväisellä, valpaalla asenteella ja itsevarmuudella selviää uhkaavissa tilanteissa pitkälle, vaikka kaikkiin tilanteisiin ei voi ennakolta varautua. Siksi Vahva ja valpas -oppaan kirjoittanut Österman suosittelisi lähes kaikille naisille edes jonkinlaisen itsepuolustuskurssin käyntiä uhkaavien tilanteiden varalta.

– Jonkinnäköinen irrottautumiskurssi olisi hyvä käydä, sillä otteesta irrottautumistekniikat eivät ole hirveän monimutkaisia, eikä stressin alla mitään monimutkaista todennäköiseksi osaisikaan tehdä.

– Tosin koulutettukin kamppailija on jäätynyt tilanteeseen, eikä ole pystynyt toimimaan, Österman toteaa.

YK:n mukaan naisista jopa 70 prosenttia kokee elämänsä aikana väkivaltatilanteita, tyypillisesti lähisuhteissa.

Asiasanat