Uutiset

Kämppäkavereilla hyvä päivä Kiipulassa

Tampereella kämppäkavereina asuvat ja energiatekniikkaa opiskelevat Tuomas Saksa ja Atte Kiskola eivät suotta tulleet kilpailemaan sunnuntaina Janakkalan talvikisoihin Kiipulan vaativaan harjumaastoon. Valkeakosken Hakan Saksa voitti miesten 10 kilometrin vapaan tyylin yhteislähtökisan. Lammin Säkiää maastohiihdossa edustava Kiskola oli kolmas. 22-vuotiaiden kaverusten väliin toiseksi ehti Raision Kuulan Ville Tähtinen.

Kiskola hoiteli vetohommia pari kierrosta. Kolmannella kierroksella Saksa tykitti ”seinänousuun” sen verran kovaa, että muut taipuivat.

– Siihen iskin. Sitten menin niin kovaa kuin pääsin, enkä taakseni katsellut, Saksa hymyili maalissa.

Hänen voittoaikansa oli 24.12. Tähtinen hävisi Saksalle kymmenisen sekuntia. Kiskola nujersi kamppailussa kolmannesta sijasta Kouvolan Hiihtoseuran Marko Mänttärin reilulla sekunnilla. Kämppäkaverilleen hän hävisi parikymmentä sekuntia.

– Ei ollut helppo rata. Myös keli oli raskas, mutta minulla oli hyvä suksi, Saksa jutteli.

Saksa ja ampumahiihtäjänä ehkä paremminkin tunnettu Kiskola pääsevät kilpailemaan viimeistä kauttaan 23-vuotiaiden sarjassa. Seuraavina viikonloppuina nuorilla miehillä on edessään nuorten SM-kisat, ensin pitkät matkat Keminmaalla ja seuraavaksi normaalimatkat Kokkolassa.

– Jos kaikki menee hyvin, minulla on mahdollisuudet hiihtää viiden parhaan joukkoon, Saksa arvioi.

Kahden lajin taitaja

Atte Kiskola perusteli pitkään kestänyttä vetohommaansa kirikyvyllä.

– Mietin kuinka loppu tulee, jos en vedä. Minulla ei nimittäin kiri oikein irtoa, Kiskola jutteli.

Kiskola on kuulunut maan ampumahiihdon tulevaisuuden suurimpiin lupauksiin. Nyt ase on kuitenkin otettu selästä ainakin toviksi.

– Maastohiihdon harjoittelu on ollut helppoa, kun kämppäkaverina on maastohiihtäjä. Pyssykisoja minulla ei ole nyt tiedossa. Mieli tekee hiihtää nyt vapaan kisoja, kun olen viimeistä kautta nuorissa. Keminmaalla hiihdän vapaan 30 kilometriä ja Kokkolassakin vain vapaan kisan (10 km).

Kiskola aikoo kisata myös miesten vapaan väliaikalähtöisen 50 km:n SM-kisan Rukalla. Hänen mukaansa silti ei voi tulkita niin, että maastohiihto on valikoitunut miehen päälajiksi.

– Molemmat lajit ovat minulle tosi tärkeitä, hän vakuutti.

Heta Jalonen nopein nainen

Valkeakosken Hakan 23-vuotias Heta Jalonen oli paras naisten kympin yhteislähtökisassa. Hän kukisti toiseksi tulleen seurakaverinsa Satu Heikkilän 20 sekunnilla. Iisalmen Visan Aira-Maarit Immonen oli kolmas.

Jalonen otti paikkansa kärjessä vähän ennen kuin kolmas ja viimeinen kierros alkoi. Heikkilä ei hänen kyydissään sen jälkeen pysynyt.

– Aika rankkaa oli, kun kelikin oli rankka. Mutta hyvältä hiihtäminen muuten tuntui. Latupohja kesti hyvin, kyllä kilpailut kannatti järjestää, Jalonen selvitti.

Hänen kautensa on tähän mennessä sujunut ”vaihtelevasti.”

– On ollut onnistumisia ja epäonnistumisia. Jämin SM-kisoissa onnistuin. Olin siellä 32:s.

Heikkilä myönsi, ettei sunnuntaiksi sattunut hänelle hyvää hiihtopäivää.

– Suksikin hyytyi kolmannella kierroksella, hämeenlinnalainen tuumi.

Asiasanat