fbpx
Uutiset

Kanada vei Aung San Suu Kyiltä kunniakansalaisuuden

Myanmarin siviilihallinnon johtaja Aung San Suu Kyi on menettänyt Kanadan kunniakansalaisuuden. Kanadan parlamentti päätti yksimielisesti viedä Suu Kyiltä kunniakansalaisuuden, joka myönnettiin hänelle vuonna 2007.

Syynä parlamentin päätökseen on Myanmarin rohingya-kriisi. Reilu vuosi sitten Myanmarin armeija aloitti Rakhinen osavaltiossa operaation, jonka takia yli 700 000 rohingya-muslimia on paennut Myanmarista naapurimaa Bangladeshiin.

Rohingya-muslimit ovat syyttäneet armeijaa monista julmuuksista, joista armeija on myöntänyt vain hyvin pienen osan. Suu Kyi on saanut rajua kansainvälistä kritiikkiä siitä, ettei hän ole käyttänyt vaikutusvaltaansa tilanteen parantamiseksi ja armeijan suitsimiseksi.

Kanadan ulkoministerin Chrystia Freelandin edustajan Adam Austenin mukaan Suu Kyi menetti kunniakansalaisuutensa, koska hän on itsepintaisesti kieltäytynyt tuomitsemasta rohingya-muslimien kansanmurhaa.

– Jatkamme edelleen rohingyojen tukemista antamalla humanitaarista apua, asettamalla pakotteita Myanmarin kenraaleita vastaan ja vaatimalla, että vastuussa olevat joutuvat vastaamaan teoistaan kansainvälisen elimen edessä, Austen sanoi.

Kanadan kunniakansalaisuus on symbolinen titteli, johon ei liity erityisiä etuoikeuksia. Suu Kyin lisäksi vain viidelle henkilölle on myönnetty Kanadan kunniakansalaisuus, heidän joukossaan Nelson Mandela, Dalai Lama sekä tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja, maailman nuorin rauhannobelisti Malala Yousafzai.

Suu Kyi sai vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkinnon, jota häneltä ei vaatimuksista huolimatta ole otettu pois. Norjan Nobel-komitean mukaan rauhanpalkinnon säännöt eivät salli palkinnon perumista.

Asiasanat

Menot