fbpx
Uutiset

Kanadassa Justin Trudeaun liberaaleille ennustetaan vaalivoittoa – epäselvää on, saadaanko maahan enemmistöhallitus

Kanadan pääministeri Justin Trudeaun liberaalipuolueelle ennustetaan vaalivoittoa parlamenttivaaleissa.
Kanadan pääministeri Justin Trudeaun liberaalipuolueelle ennustetaan vaalivoittoa parlamenttivaaleissa. Lehtikuva/AFP Geoff Robins

Kanadan pääministeri Justin Trudeaun liberaalipuolueelle ennustetaan vaalivoittoa parlamenttivaaleissa. Kanadan yleisradio CBC ennustaa maalle liberaalihallitusta myös tuleville vuosille.

Ääntenlaskun jatkuessa ei kuitenkaan ole vielä selvää, onko luvassa enemmistö- vai vähemmistöhallitus. Enemmistöhallituksella Trudeau pystyisi viemään läpi esityksiä ilman että oppositiopuolueita tulisi suostutella tukemaan niitä.

Äänestyspaikkojen odotetaan raportoivan tuloksia vielä paikallista aikaa tiistaiaamuna

Trudeaun vaaleissa haastoi konservatiivipuolueen johtaja Erin O’Toole, joka on luotsannut puoluettaan vasta noin vuoden. Kyselytutkimuksissa liberaalipuolue ja konservatiivit olivat vielä rinta rinnan.

Trudeau on johtanut Kanadaa vuodesta 2015. Viimeiset kaksi vuotta Trudeaun liberaalipuolue on johtanut maata vähemmistöhallituksena.

Vaalien pitäminen korona-aallon aika suututti äänestäjät

Vaalikampanjoiden alkaessa elokuussa liberaalit olivat kannatusmittauksissa edellä. Ero kuitenkin alkoi kutistua, sillä moni äänestäjä CBC:n mukaan tuohtui siitä, että vaalit päätettiin pitää koronapandemian neljännen aallon aikana.

Trudeaun on arvioitu laskeskelleen, että kohtuullisesti onnistunut pandemianhallinta ja talouden tukeminen siivittäisivät liberaalipuolueen voittoon, kun vaalit järjestetään nyt eikä vasta kahden vuoden kuluttua.

Viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuivat Kanadassa Suomen aikaa aamuviideltä.

Menot