Uutiset

Kanavamallin pilotti käyttöön maanantaina

Kolmen terveysaseman moni- ja pitkäaikaissairaat saavat palvelua kaikkiin vaivoihinsa yhdestä paikasta maanantaista lähtien. Silloin aloittaa terveyshyötypiste pääterveysaseman toisessa kerroksessa. Siellä hoidetaan moni- ja pitkäaikaissairaita.

Samaan aikaan perusterveiden akuuttiongelmiin saa lääkäriajan nopeasti. Kanavamallissa asiakkaat jaetaankin akuuttipuoleen ja terveyshyötypuoleen.

Omahoitaja kannustaa ja seuraa

Koko Hämeenlinnan alueella pitkäaikaissairaita on noin 1 500. Heistä noin 700 ihmistä asuu pääterveysaseman, Vanajaveden ja Kaurialan terveysasemien alueella ja saa jatkossa hoitonsa pääterveysaseman terveyshyötypuolelta.

Pilotin palvelupäällikkö Lilli Väisänen kertoo, että nyt kaikki palvelut ovat saman katon alla. Väisäsen mukaan tähän asti potilaan hoitaminen on ollut pirstaleista.

– Nyt asiakas saa hoitovastaavan, jonka kanssa tehdään yhdessä hoitosuunnitelma potilaan omista tarpeista. Hoitovastaava toimii sitten potilaan tsempparina ja voi esimerkiksi soittaa potilaalle ja seurata tämän edistymistä.

Väisäsen mukaan uudella toimintatavalla halutaan parantaa myös potilaan hoitotuloksia ja motivoida omahoitoon. Samalla jalkautetaan myös uutta kanavamallia osaksi terveydenhoitoa ja kerätään siitä kokemuksia.

Ammattilaiset työskentelevät tiiminä

Terveyshyötypuolen pilotissa työskentelee 23 ihmisistä. Mukana on lääkäreitä, sairaanhoitajia, psykiatrinen sairaanhoitaja, fysioterapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, a-klinikan asiantuntija, hammaslääkäri ja suuhygienisti.

Lilli Väisänen kertoo, että potilasta hoidetaan tiiminä. Potilaan tiedot myös kirjataan ja erityisillä luvuilla seurataan pitkäaikaissairaiden terveyden kehittymistä.

Väisäsen mukaan muutos on luonnollisesti aiheuttanut henkilökunnan keskuudessa hämmennystä.

– Näemme tässä myös suuren mahdollisuuden ja uusi tapa toimia helpottaa työtä.

Kanavamalli käyttöön ensi vuonna

Terveyshyötypuolen pilotti kestää neljä kuukautta. Kokonaisuudessa kanavamalli otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

– Syksy katsotaan ja muotoillaan toimintaa. Asiakkailta kerätään myös palautetta, kertoo Lilli Väisänen.

Vaikka pilotti on käytössä vain pääterveysaseman, Vanajaveden ja Kaurialan alueen asukkaille, Väisänen vakuuttaa, että myös kaupungin muut pitkäaikaissairaat hoidetaan hyvin. Kaikkiaan väestöstä noin viisi prosenttia tarvitsee terveyshyötypuolen kaltaista palvelua. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic