Kolumnit Uutiset

Kanerva ja Katainen kauhistelivat

Nuoret ovat radikaaleja ja ehdottomia.

Tuo selitys ei mennyt läpi kokoomusjohdolle. Yksissä tuumin puoluejohto torjui Kokoomuksen Nuorten Liiton ohjelmajulistuksen, jossa oli radikaaliutta yli oman tarpeen: kansalaisryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoiva lakipykälä poistettava, kiintiöpakolaisten vastaanottaminen lopetettava, tulovero tasaveroksi, työehtosopimusten yleissitovuus poistettava jne.

KNL haluaa purkaa myös sosiaaliturvaa ja heikentää työttömyyskorvauksia.

Muun muassa kansanedustaja Ilkka Kanerva ja puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoutuivat jyrkästi irti nuorten tavoiteohjelmasta.

Poliittinen suosio Suomessa edellyttää lähes poikkeuksetta maltillisen keskitien kulkemista, missä päämääränä on pohjoismainen hyvinvointimalli.

Siksi tiellä on tungosta niin, että kokoomuksen, keskustan ja demarien edustajien linjavedot aiheuttavat joskus enemmän ristiriitaa puolueiden sisällä kuin niiden välissä.

Oppositioroolissa pitää toki esittää poliittista teatteria; antaa vaikutelma eriseuraisuudesta.

Perussuomalaiset toimii tuon keskitien eriävänä polkuna ja kokoaa tehokkaasti vastaan protestoijat.

Kokoomusjohdolle puoluenuorten linjaukset ovat kiusallisia. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kiittää erityisesti puheenjohtaja Susanna Koskea. Hänen rujot mielipiteensä lihottavat eritoten keskustaa.

Samalla puheet antavat aseita vastustajien käsiin. Nuorten linjauksilla on helppo leimata koko puoluetta. Yhtään ei helpota se, että Koski esiintyy Facebook-kuvassa Lapuan liikkeen paita päällään.

Jotkut ovat luonnehtineet kokoomusnuorten linjauksia paluuksi menneeseen. Olisi hyvä tietää, mitä mennyttä tarkoitetaan.

Aatteellisesti kaukana linjaus on ainakin 1970-luvun alusta, jolloin Ilkka Kanerva johti Kokoomuksen Nuorten Liittoa.

Tuolloin Kanerva halusi lujittaa suhteita Neuvostoliittoon ja ajoi voimakkaasti kokoomusnuoria Suomen Rauhanpuolustajien jäseneksi. Kyseinen järjestö oli taistolaisten miehittämä.

Kari Suomalaisen piirros Helsingin Sanomissa kertoi oivallisesti kanervalaisten ajatuksia. Kypäräpäinen, papin kaapuun pukeutunut nuori pallotteli vasemmistolaisilla sloganeilla ja vieressä korpikommunisti huuteli, että noi on meidän!

KNL:n tavoiteohjelman teesit eivät sovi yhtään paremmin kokoomuksen perustamisaikaan, jolloin lähtökohtana oli snellmanilainen sosiaalireformismi. Sen hengessä nuori puolue ajoi läpi progressiivisen tulo- ja omaisuusverotuksen ja korosti, että vähävaraisia kansanluokkia verotetaan niin vähän kuin mahdollista ja varakkaiden kansanluokkien ylellisyystavarat pannaan tehokkaaseen verotukseen.

Tältä pohjalta voi ymmärtää, ettei hyväpalkkaisten ja suurituloisten eläkeläisten solidaarisuusveron läpimeno ollut pelkkä demarien salajuoni. Katainen vain toteutti snellmanilaista sosiaalireformia.