Uutiset

Kangaskauppias uhmaa Venäjän talouskriisiä

Montshegorskilaisen Anzhelika Krjakkievan lähes 20-vuotiselle yrittäjätaipaleelle on osunut useita maan talouden syvälle vieneitä kriisejä. Näyttävän kangasateljeen omistaja suhtautuu maansa menoon monen venäläisen tapaan: inhorealistisesti.

– Meillä on aika ajoin näitä kriisejä. Juuri kun saat asiat rullaamaan, tapahtuu taas jotain, Krjakkieva kertoo kokemusta äänessä.

– Asiakkaita on nyt aiempaa vähemmän, ja he ovat alkaneet ostaa enemmän kankaita kuin kalliimpia valmiiksi ommeltuja vaatteita.

– Ihmiset myös korjauttavat kriisiaikana vanhoja vaatteitaan ja asusteitaan normaalia useammin.

Ateljeen työntekijämäärä on kutistunut tusinaan. Vielä muutama vuosi sitten tilauksia oli niin paljon, että töitä tehtiin kahdessa vuorossa isolla porukalla.

Asiakaskunta on keskiluokkaistunut. Suurin osa varakkaista tilaajista on muuttanut kuihtuvalta paikkakunnalta kasvukeskuksiin.

TALOUSVAIKEUKSIEN pääsyy on raakaöljyn hinnan lasku, mikä näkyy vientitulojen alenemisena. Rupla on tiukasti sidoksissa öljyn hintaan. Venäläisten ostovoiman raju heikentyminen on leikannut ateljeen myyntiä enemmän kuin länsimaiden talouspakotteiden suora vaikutus.

Kriisi puree myös Krjakkievan henkilökohtaiseen talouteen.

– Halusimme matkustaa tänä vuonna Suomeen. Se ei valitettavasti onnistu nykyhinnoilla, Krjakkieva harmittelee.

Lähistöllä suutarinliikettä vuosikausia pitäneen Amil Zamanovin kokemus yrittämisen kannattavuudesta on samantapainen. Zamanov työllisti aiemmin kaksi henkilöä. Tilausten määrä on vähentynyt kolmen viime vuoden aikana, ja tällä hetkellä jopa itsensä työllistäminen on vaikeaa. Zamanovin mukaan ihmisillä on selvästi aiempaa vähemmän käyttörahaa.

– Ennen ei olisi ollut aikaa jutella tällä tavalla kanssanne, Zamanov naurahtaa työpöytänsä äärestä.

Enemmistö asiakkaista on naisia. Tavallisin työtehtävä on kenkien kantalappujen vaihto.

– Miehet käyttävät samoja jalkineita puolet elämästään. Naiset ostavat uusia kenkiä joka vuosi, jotkut jopa joka viikko, mies vitsailee.

Suuri osa Zamanovin työssään tarvitsemista ulkomaisista laatumateriaaleista kallistui merkittävästi ruplan romahdettua loppuvuodesta. Kun ruplan kurssi uudelleen parani, välittäjät eivät suostuneet laskemaan dollarihintoja.

MATKATOIMISTO Kola Travelin ovi käy sekin harvakseltaan. Asiakkaiden määrä on vähentynyt merkittävästi parin vuoden takaisesta.

Toistakymmentä vuotta toimistoa pyörittänyt Vladislav Andronik kertoo, että venäläiset reissaavat nyt aiempaa enemmän kotimaassa. Suomi, Norja ja muutkin ulkomaat ovat yksinkertaisesti liian kalliita.

– Suomen-matkojen väheneminen johtuu nimenomaan euron kalleudesta, Andronik täsmentää.

Kuolan niemimaan oma matkailuelinkeino on vaikeuksissa sekin. Montshegorskin kaupungin olemassaolo perustuu Norilsk Nickelin omistamaan nikkeli-kuparisulattamoon.

Taajama-alue on muuttunut viime vuosina vihreämmäksi, mutta maisema karuuntuu kuolleen näköiseksi heti kaupungista ulos ajettaessa.

Venäjän talousministeriön mukaan maan bruttokansantuote oli toisella vuosineljänneksellä 4,4 prosenttia pienempi kuin vuonna 2014. Pudotus on kuitenkin hidastunut kesän aikana.

Maarit Uber

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020