Uutiset

Kaninliha kiinnostaa kuluttajia

Kaninlihan tuotanto ja kysyntä on kasvussa.

Viime vuoden lopulla uudelleen perustettuun yhdistykseen on lyhyessä ajassa liittynyt noin 50 kasvattajaa. Myös kuluttajien kiinnostus kaninlihaa kohtaan on virinnyt, Kaniininkasvattajat ry:n johtokunnan puheenjohtaja Mirja Säynäjoki kertoo.

-Lihalle on enemmissä määrin kysyntää varsinkin paljon matkustavien nuorten keskuudessa. He ovat maistaneet kaninlihaa esimerkiksi Etelä-Euroopassa, missä kania syödään enemmän.

Vaalean ja broilerimaisen kaninlihan käyttämistä ravintona puolustaa sen matala kolesterolipitoisuus kanan-, kalkkunan-, naudan- tai sianlihaan verrattuna. Liha on hyvin vähärasvaista ja proteiinipitoista.

Haastava tuotantoeläin

Säynäjoen tilalla kaneja hyppii noin 45. Kevään tullen määrä nousee useilla kymmenillä. Kani saa kerrallaan 8-10 poikasta.

Kanirotuja on kymmeniä, joista suurin osa on jalostettu lemmikki- ja harrastekäyttöön. Tuotantoeläiminä suositaan keskikokoisia ja jopa kymmenkiloisiksi kasvavia suuria rotuja.

Tuotantoeläimenä kani on vaikkapa broileria haastavampi. Sitä ei voi kasvattaa siipikarjan tapaan ”lattiakaniloissa”.

-Kanien keskinäinen hierarkia on tiukka. Ainakin keskenään rajusti yhteen ottavat urokset täytyy erottaa toisistaan jo ennen tuotantoeläinten puolen vuoden teurastusikää. Valtiasnaaras taas herkästi teloo muiden poikasia, Säynäjoki kertoo.

Liha menee suoraan tiloilta kuluttajille

Säynäjoki kasvattaa tällä hetkellä lihantuotantoon sopivaa wieniläistä ja turkistuotantoon jalostettuja rexkaneja. Hevostalliin rakennetussa kanilassa hyppii myös leijonanharja-kääpiökaneja.

Villantuotannossa suosittu rotu on angora, joiden turkki leikataan neljästi vuodessa.

Päätoimiseksi elinkeinoksi villaa, lihaa ja turkiksia tuottavien kanien kasvatuksesta ei Suomessa ainakaan vielä ole.

Kaninlihan kilohinta on 10-15 euroa. Yhdestä kanista lihaa saa noin kaksi kiloa. Kotimainen kaninliha myydään suoraan tiloilta kuluttajille, sillä tuottajat eivät ainakaan vielä ole pystyneet kehittämään yhtenäistä, tasaisen tuotannon takaavaa toimitusketjua.

-Eläinlääkärin tarkastukset ja teurastamolle kuljettaminen nielisivät kaiken tuoton, mitä ruhosta saa. Ravintoloissa riittäisi kysyntää, mutta liha niihin tulee Tanskasta tai Ranskasta.

Kaninkasvattajien turkistuotannon yhtenäistämistä ollaan kehittämässä.

-Nahkoja pitäisi saada kerrallaan isoja eriä, sillä yhdestä kanista ei saa hattuakaan. Yritämme koota yhteiseriä koko Suomesta, Säynäjoki sanoo.

Broilerikani katosi kaupoista

Ensimmäinen laajamittainen yritys tuotantokanien kasvattamiseksi Suomessa oli 1900-luvun alussa, kun Kaniininkasvattajien yhdistys perustettiin Hämeenlinnassa. Lähinnä nahkoihin keskittynyt tuotanto tyrehtyi hintojen romahdettua.

Sotavuosina kanien kasvatus oli suurimmillaan. Vuonna 1942 maassa laskettiin olevan noin 60 000 tuotantokania.

1970-luvulla kania yritettiin tuoda ruokapöytiin broilerivillityksen kylkiäisenä, mutta kuluttajat eivät broilerikanista kiinnostuneet. (HäSa)