Uutiset

Kankaantakana vai Kankaantaustassa?

Kankaantaka on Hämeenlinnan kaupunginosa. Hauhontaka on hauholainen kylä. Käväiseekö kaupunkilainen Kankaantakana vai Kankaantaustassa? Onko Hauhontaustantien kulkija Hauhontakana vai Hauhontaustassa?

Kumpi kirjoitusasuista, Kankaantaka vai Kankaantausta, on oikea, nimistönhuoltaja Elina Wihuri Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta?

– Kankaantaka on sen rekisterikylän nimi, josta nykyinen kaupunginosa on muodostunut. Kankaantausta on kirjoitusasu, joka on otettu myös peruskarttaan. Huomattavaa on, että tutkimuskeskuksen Nimiarkiston kokoelmatietojen mukaan Kankaantaka ja Kankaantausta taipuvat samalla tavalla eli esimerkiksi Kankaantakana tai Kankaantaan.

Entä Hauhontaka vai Hauhontausta?

– Hauhontaka on hieman erilainen tapaus, sillä Hauhontaka-nimestä on ollut enemmän kerättyä nimitietoa kuin muodosta Hauhontausta. Hauhontaka on myös peruskarttaan viety kirjoitusmuoto. Nimistötiedoista löytyy kuitenkin esimerkiksi nimi Hauhontaustan silta Okerlan kylässä. Rinnakkaista käyttöä on vastaavissa nimissä eri puolilla Suomea. Lopella on Joentaka, joka taipuu sekä Joentakana että Joentaustassa. Tammelassa on Myllyntausta, joka taipuu Myllyntakana.

Ei siis ole kieliopillisesti väärin, vaikka käyttäisi molempia kirjoitusmuotoja?

– Kumpaakaan ei voi pitää vääränä. (HäSa)

Menot