Uutiset

Kannabisviljelmä

Ilta-Sanomat uutisoi näkyvästi kannessaan ja heti lehden ensimmäisellä aukeamalla otsikolla ”Nuorisopoliitikko viljeli kannabista” tiistaina 11.4.2006.

Kyseessä oli Satakunnan vasemmistonuorten puheenjohtaja Samu Honkanen, jonka kotoa Porista kyseinen viljelmä oli löytynyt. Honkanen on lehden mukaan poliisin tuttu liittyen aiempaan huumausainerikokseensa kahden vuoden takaa.

Samassa huoneistossa asuu myös toinen vasemmistonuorten vaikuttaja ja kansanedustaja Veijo Puhjon eduskunta-avustaja Niina Siitonen. Hän ei kommentoinut sitä, tiesikö viljelmästä asuinhuoneistossaan. Voidaan toki spekuloida sitä, kuinka on mahdollista olla tietämättä.

Kaikista huvittavinta tässä tapauksessa oli vasemmistonuorten puheenjohtajan selittely siitä, että rattijuopumus olisi ollut vakavampi asia.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta meidän kokoomusnuorten mielestä huumausaineiden vaaroja ei tulisi missään nimessä vähätellä. Päinvastoin nyt olisi aika avoimen ja tiukan arvokeskustelun, jotta suhtautuminen huumausaineisiin ja kansakunnan moraali eivät rapautuisi kuten esimerkiksi Hollannissa.

Liberalismi sopii talouteen ja moneen muuhun asiaan, mutta yhteiskunnan velvollisuus on pitää kansalaisistaan huolta ja tällöin tarvitaan valtiojohtoista kuria ja tiukempaa lainsäädäntöä. Paras keino torjua ongelmia on tiedostaa, muttei hyväksyä.

Iänikuinen valittaminen siitä, että ”mietojen huumeiden” tulisi olla laillisia, koska viinakin on laillista, on aivan naurettavaa.

On tutkittu fakta, että kannabiksen käyttäjien todennäköisyys siirtyä heroiiniin, kokaiiniin ja muihin ”koviin huumeisin” on selvästi suurempi kuin tavallisen alkoholinkäyttäjän. Juuri tämän vuoksi jo puhuminen miedoista ja kovista huumeista on hyvin kyseenalaista.

Alkoholinkäyttö Suomessa on paikoin ongelmallista ja tähän tulisi puuttua verotuksellisin keinoin. Viina on kuitenkin niin vahvasti vakiinnuttanut paikkansa ihmisten elämässä, että sen kieltämisessä ei ole mitään mieltä. Eikä sillä oikein käytettynä edes ole haitallisia terveysvaikutuksia. Valistusta ja muita ennaltaehkäiseviä toimia tulee tehostaa verotuksen lisäksi.

Poliittisten ideologioiden haettua uomiaan 1900-luvun alun Suomessa kansakunnan sisällä oli suuria eroavaisuuksia varsinkin koulutuksessa ja varallisuudessa. Nämä seikat vaikuttivat radikaalisti puolueiden muovautumiseen ”herrapuolueiksi” ja ”työläispuolueiksi”. Tässä tilanteessa toisen ääripään etujen huomioiminen saattoi olla mahdotonta eikä siihen aina nähty syytäkään. Kuitenkin perimmäiset arvot oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta olivat mielestäni lähempänä toisiaan.

Maailma on muuttunut paljon tuossa ajassa, mutta mielestämme arvot hyvästä elämästä ovat ajattomia. Toisista ja itsestä tulee pitää huolta, sillä me emme luo tätä maailmaa vain itsellemme vaan myös lapsillemme

Lauri Rekola

Hämeenlinnan Kokoomuksen Nuoret

Päivän lehti

4.4.2020