fbpx
Uutiset

Kannattaako influenssarokotteen ottamista pitkittää?

Moniko suomalainen yleensä ottaa influenssarokotuksen, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Noin miljoona suomalaista rokotetaan vuosittain julkisella sektorilla. THL tilaa rokotteita 1,2 miljoonaa joka vuosi. Tänä syksynä menekki on ollut tavallista suurempi. Jos kysyntä jatkuu yhtä kovana, saattaa olla, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa kausi-influenssarokotteet loppuvat kokonaan.

Milloin rokotus kannattaa viimeistään ottaa, jotta siitä olisi hyötyä?

– Nythän on suositeltu, että rokotus otettaisiin marras-joulukuun aikana. Rokotus pitäisi ottaa viimeistään kahta viikkoa ennen kuin arvelee olevansa tartuntavaarassa. Suomessa epidemia ei ole vielä alkanut. Se on yleensä ajoittunut joululomien ja vuodenvaihteen aikaan. Tänä vuonna laboratoriovarmistettuja influenssalöydöksiä on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Rokote kannattaisi ottaa nyt, kun terveyskeskukset järjestävät rokotustilaisuuksia.

– On hyvä muistaa, että influenssaepidemia tulee Suomeen joka vuosi, aikuisista 5–15 prosenttia ja lapsista 20–30 prosenttia sairastuu influenssaan.

Kuinka pian rokotuksen vaikutus alkaa?

– Rokotus herättää elimistön suojaa muodostavat solut heti, mutta riittävän immuunivasteen syntymiseen kuluu noin kaksi viikkoa.

Kannattaako rokotus vielä ottaa, jos influenssakausi on jo alkanut?

– Ei se silloinkaan välttämättä ole liian myöhäistä. Eihän se influenssa kerralla koko maahan leviä, ja tarttuminen ihmisestä toiseen kestää aikansa. Toki rokotteen suoja saattaa jäädä heikommaksi.

– On myös mahdollista, että sairastuu influenssaan rokotteesta huolimatta, jos tartunta saadaan ennen tai samaan aikaan rokotteen kanssa, eikä rokote ole vielä ehtinyt muodostaa riittävää suojaa.

Menot