Kolumnit Uutiset

Kannattaisi asua ahtaasti ja vaatimattomasti

Kiinteistöverorintamalta ei kuulu mitään uutta, sillä korotusaikeet eivät ole uutisia, vaan vanhan toistamista.

Hallitus aikoo jatkaa kiinteistöverojen ala- ja ylärajojen nostamista. Rajoja korotettiin vuodeksi 2015 ja uusia korotuksia on luvassa myös tuleville vuosille. Tämä tarkoittaa sitä, että asuinkustannukset jatkavat näiltäkin osin nousuaan.

Kiinteistö- ja Omakotiliittojen teettämän selvityksen mukaan asumismenot haukkaavat yhä suuremman osan ihmisen tuloista, sillä ennusteen mukaan nämä menot kasvavat nopeammin kuin nettotulot vuosina 2015–2019.

Yksi merkittävistä kustannusten nousupaineen aiheuttamista on nimenomaan kiinteistövero. Kun lisäksi myös energiaverotus sekä jätehuolto- ja vesimaksut tuppaavat lähes vuosittain vain nousemaan, ei rahanmenolle näy loppua.

Kiinteistövero kirpaisee erityisesti omakotiasujia, mutta sitä maksavat tavalla tai toisella oikeastaan kaikki, myös kerrostalossa asuvat vastikkeissaan ja vuokrissaan. Omakotiliitto on jo ehdottanut, että ikääntyville pitäisi saada verotukseen leikkuri, jotta he kykenisivät asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Ylen tällä viikolla julkaisema vertailu osoittaa, että kiinteistöveroina maksetut summat ovat vuosina 2009–2015 lähes tuplaantuneet. Esimerkiksi noin 100-neliöisen rivitaloasunnon vero on Hämeenlinnassa noussut tänä aikana 160 eurosta 300 euroon. Vastaavan kokoisen, väljällä tontilla sijaitsevan vanhan omakotitalon vero on popsahtanut 270 eurosta lähes 500 euroon.

Täksi vuodeksi esimerkiksi Hämeenlinna ei nostanut kiinteistöveroprosenttejaan, mutta jos valtio hilaa kerta toisensa jälkeen veron ala- ja ylärajoja ylöspäin, ovat korotukset jossakin vaiheessa edessä. Ainakin kiusaus on suuri.

Kiinteistöveron osuus kuntien verotuloista on keskimäärin 8,2 prosenttia.

Vaikka ymmärrän, että kiinteistöveron perusteena on maan ja rakennusten arvo, tuntuu nurinkuriselta, että omasta omaisuudestaan huolta pitävää rangaistaan veroja korottamalla. Mitä enemmän remontoit ja satsaat asumiseesi, sitä enemmän maksat veroja.

Kun tein ilmoituksen lämmitysjärjestelmän uusimisesta, sain kiitokseksi noin 15 euroa entistä suuremmaksi korjatun kiinteistöverolaskun. Verojen minimoimiseksi kannattaisikin asua mahdollisimman ahtaasti vanhassa ja varusteiltaan vaatimattomassa talossa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic