Uutiset

Kannustava esimerkki yhteistyöstä

Hattula kiri ensimmäiselle sijalla kuntien ympäristöpolitiikan edistymistä mittaavassa barometrissä. Hopealle nousi vasta toista kertaa kertaa tehdyssä mittauksessa Iniö ja pronssille Imatra. Hattulan saamaa ympäristöpoliittista tunnustusta on pidettävä erittäin merkittävänä, sillä Suomessa on yhteensä 444 kuntaa, joissa kaikissa tehdään totisella mielellä työtä ympäristönsuojelun hyväksi. Hattulan voitto ei ole onnenkantamoinen.

Hattulan pärjäämisessä on kuitenkin lopulta kyse laajasta kokonaisuudesta. Hattulan kunnanjohtaja Pekka Oksanen rehdisti myöntää perjantain Hämeen Sanomissa, että hänen johtamansa kunnan voiton ”salaisuus” on vuonna 1996 alkanut yhteistyö Hämeenlinnan, Hauhon, Rengon ja Kalvolan kanssa. Viiden kunnan kuntayhtymä toi lisää voimaa Hattulan ympäristöasioiden hoitamiseen. Kunnanjohtaja Oksasen sanoma on selvä: yksin Hattula ei olisi kovassa kilpailussa pärjännyt.

Pelkästään Hattula ei ole hyötynyt viiden kunnan yhteistyöstä. Kalvola on ympäristönsuojelun edistymistä arvioivassa barometrissä kahdeksas, Hämeenlinnan kolmastoista, Hauho neljästoista ja Renko sijalla 23. Sijoitukset kertovat tyhjentävästi, että ympäristöpolitiikassa liittoutuminen palvelee kaikkien kuntien etua. Viimeistenkin yhteistyön epäilijöiden on aika myöntää, että Hämeenlinna, Hauho, Renko, Hattula ja Kalvola tekivät vuonna 1996 täysin oikean ratkaisun.

Viiden kunnan yhteistyö palvelee itse asiaa ja on myös edullista. Hattula maksaa kuntayhtymälle tänä vuonna ympäristösuojelusta vain noin 44 000 euroa, yhtymän suurin kunta Hämeenlinna noin 200 000 euroa. Yhteistyö on tuonut ympäristönsuojeluun myös EU-rahaa, joka selittää myös Hattulan pärjäämistä ympäristöbarometrissä. Kuntayhtymällä on EU-hankkeiden vetäjänä paremmat edellytykset kuin pienellä tai keskisuurellakin kunnalla.

Kuntien keskeinen yhteistyö ei ole tiivistynyt Hämeenlinnan seudulla odotusten ja toiveiden mukaisesti. Seutuyhteistyö on takunnut itse asiassa niin paljon, että nykyistä seutukeskuksen hallintoa ollaan rukkaamassa. Muun muassa seutujohtajan virkaa ollaan lopettamassa ja tämän tilalle kaavaillaan seutusihteeriä. Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén myöntää keskiviikon Hämeen Sanomissa, että seutuyhteistyössä ollaan ottamassa askel taakse päin.

Seutuyhteistyössä on tietysti täysin turha iskeä päätä seinään. Kun nykyinen malli ei toimi, on järkevää hakea, karut tosiasiat avoimesti myöntäen, uutta tietä. Kaavailtu malli miellyttää varsinkin vaalivuonna kuntien luottamushenkilöitä, sillä uudessa mallissa seudullinen päätöksenteko pysyy kunnissa.

Viiden kunnan tuloksellinen yhteistyö ympäristönsuojelussa patistaa kuitenkin Hämeenlinnan seudun kuntia katsomaan eteenpäin sen sijaan, että ne ryhtyisivät hakemaan seutuyhteistyössä peruutusvaihdetta. Ympäristönsuojelussa tuloksia tehneet viiden kunnan edustajat voisivat valistaa, millä eväillä kuntien yhteistyössä saavutetaan tunnustettuja tuloksia!

Mainos