Uutiset

Kansa äänesti jo

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) joukkoineen kehui aika estottomastikin sopimusta Euroopan Unionin uudeksi perustuslaiksi. Vastustajat parkuivat, että suurinpiirtein loputkin itsenäisyyden rippeet menivät.
Totuus on, kuten aina, jossain siinä välissä.

Vanhasen mukaan Suomi onnistui kaikissa keskeisissä tavoitteissaan. Maatalouden ja syrjäseutujen tuet sekä työeläkejärjestelmämme turvattiin ja julkisia hyvinvointipalveluja saamme vastakin heikentää ihan itse.

Kiva. Kyllä kaikilla, myös suomalaisilla, pitää olla oikeus tehdä myös ikäviä itseään koskevia päätöksiä. Toivottavasti tuleviinkin vaaleihin löytyy ehdokkaita, tiukentelemaan valtiontalouden kukkaronnyörejä.

”Suomi joutui luopumaan useista keskeisistä tavoitteistaan”, haukkuivat puolestaan koirat karavaanin kotiuduttua. Niin luopuikin, siitäkinhän neuvotteluissa on aina kyse. Kaikki luopuvat jostain.

Miksei meille suhteutettu, mistä kaikista tavoitteistaan muut 24 maata ”joutuivat luopumaan”?

Ja isot maat kuulemma jyräävät nyt pienet. Kiitos tiedosta. Emmehän tienneetkään, että EU:ssa toiset (isot) ovat tasa-arvoisempia kuin toiset (pienet).

Mutta ei se todellakaan tarkoita, ettei pienillä olisi mitään tekoa ja jakoa. Kannustakoon se poliittista järjestelmäämme ja koulutussysteemiämme tuottamaan niin hyviä valtiomiehiä, että he etujamme osaavat puolustaa.
Suurten törmäyksissä syntyy aina rakoja, joihin fiksut pienet voivat iskeä kiilansa – tai rakentaa siltansa.

Suomi ei saanut läpi tavoitteitaan äänivallan jakamisesta, mutta ei politiikka ole matematiikkaa. Olisi osoitus pahasta kansallisesta itsetuntovammasta jäädä itkemään, että kaikki meni eikä piisannutkaan.

Nyt pitäisi kuulemma järjestää perustuslaista kansanäänestys, muun muassa siksi, että EU ei enää ole sitä mitä se oli, kun Suomi siihen liittyi. Kuinka voisi ollakaan? Kyllä liittymisen puolesta äänestäneet suomalaiset sen ymmärsivät, että junan pitikin kulkea eteenpäin ja muuntua kulkiessaan.
Sitäpaitsi kansanäänestys käytiin jo, edellisissä eduskuntavaaleissa. Silloin valittiin nykyiset hallitusvaltaiset kätilöt, jotka olivat yhdeksän kuukautta mukana perustuslakia synnyttämässä.

On totta, että monessa EU-maassa kansanäänestys järjestetään. Me pärjäämme ilmankin. Mallioppilas Suomi voi kerrankin olla malliopettaja.
Kansanäänestyksen perusteluksi ei riitä, että näin saataisiin juonittua kansalaiskeskustelua – ja ehkä peräti ujutettaisiin katajaiseen kansaan rahtunen ”eurooppalaista identiteettiä”.

Kyllä me osallistumme keskusteluun muutenkin. Mutta perustuslakiin todella perehtymiseen minulla ei ole aikaa, eikä totta puhuen loputtomasti puhtiakaan. Siihen hommaan olen valinnut (tai ainakin yrittänyt valita) vaaleissa edustajani.

Uuden sopimuksen pelätään myös lisäävän EU:n ”demokratiavajetta”. En ole vajetta huomannut. Ehkä yksi ääni per nuppi vaaleissa on liian vähän, mutta kyllä se ainakin minulle on riittänyt.

Veli-Matti Virtanen
Kirjoittaja on Hämeen Sanomien uutispäällikkö

Mainos