fbpx
Uutiset

Kansa arvostaa Matti Vanhasen työtapoja

Vähäeleinen ja repiviä poliittisia kärjistyksiä kaihtava pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on vuodessa noussut lähes tuntemattomuudesta kansalaisten suosikiksi. Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämä mielipidetutkimus nostattaa Vanhasen kansansuosion lähes presidentillisiin lukemiin.

Peräti 85 prosenttia vastaajista arvioi pääministerin selvinneen tehtävistään erittäin tai melko hyvin. Myös hänen johtamansa hallitus paistattelee suosiossa, kolme neljästä on siihen tyytyväinen.

Harmaasta olemuksestaan huolimatta Matti Vanhanen on pesunkestävä poliitikko. Tuorein esimerkki hänen taidoistaan on tänään vahvistettava komissaarinimitys. Suomen EU-komissaariksi nousee Vanhasen suosikki Olli Rehn. Pääministeri ei pelin kestäessä lähtenyt painimaan ehdokkaansa puolesta. Koko prosessi oli kaiken aikaa hänen näpeissään.

Sosiaalidemokraattien operaatio ministeri Sinikka Mönkäreen ehdokkuudesta näyttääkin nyt onnettomalta pikkupolitikoinnilta, jolla puolue teki monin tavoin itsensä lähinnä naurettavaksi. Jo se, että päätös ehdokkaasta tehtiin ilman puheenjohtaja Paavo Lipposta, antaa perin erikoisen kuvan demareiden työskentelytavoista.

Komissaarikysymyksessä Vanhanen selätti puhtaasti hallituskumppaninsa, mutta teki sen tyylikkäästi, ilman suurta poliittista uhoa tai paatosta.

Mikä tekee Matti Vanhasesta niin suositun? Pääministeri on jatkuvasti julkisuudessa ja maan asiat ovat suhteellisen vakaalla perustalla. Kestohuolista, kuten työttömyydestä, kenelläkään ei ole mitään uutta sanottavaa, sitä vain siedetään.

Viime vuoden kesäkuun dramaattiset tapahtumat pääministerivaihdoksineen hämmensivät kansalaisia. He saivat kyllikseen poliittisesta draamasta, nyt kaivataan ja arvostetaan vakautta. Juuri tätä pääministeri Vanhanen on osannut tarjota, hänen vaiheillaan eivät skandaalit käryä.

Poliittinen suosio, jos mikä on hyvin katoavaista. Tuuliviirin suunta kääntyy hetkessä, jos puhurit alkavat puhaltaa.

Päähallituspuolueet, keskusta ja sosiaalidemokraatit voivat luottavaisin mielin ryhtyä valmistautumaan syksyn kunnallisvaaleihin. Niiden ei kuitenkaan kannata pitää menestystä itsestään selvyytenä. Hallituksen päänahkaa himoitsee ensisijassa kokoomus. Se on oppositiossa hyvin nälkäinen ja sitä siivittää äskeinen menestys eurovaaleissa. Uuden puheenjohtajan Jyrki Kataisen kyvyt punnitaan lokakuussa. Hän ei jätä ainoatakaan kiveä kääntämättä hakiessaan puolueelleen vaalivoittoa.

Valtakunnan politiikalla ei ole suoranaista vaikutusta kunnallisvaalien tulokseen. Vaaliohjelmat rakentuvat tosin puolueiden linjausten varaan, mutta paikallisilla teemoilla on perinteisesti vankka painoarvo.

Kunnallisvaalien ohella myös syksyn tulopoliittiset neuvottelut ja solmittavat sopimukset punnitsevat pääministeri Vanhasen ja hänen hallituksensa suosiota. Jos niissä onnistutaan edes tyydyttävästi, hallitukselle paistaa ensi vuonnakin.

Tuuliviirin suunta kääntyy nopeasti, jos puhurit alkavat puhaltaa.

Menot