Uutiset

Kansa hereillä vaaliväittelyihin

Monet linnan juhlijat viettävät tänään mitä ilmeisimmin itse aiheutettua eli täysin ansaittua krapulapäivää. Muutamat juhlijat joutuvat illalla heti uudestaan kameroiden ristituleen.

Tänään on telkkarissa Ylen Tv1:n ensimmäinen vaaliväittely, jossa ovat mukana kaikki ensi tammikuun vaalien presidenttiehdokkaat, pahnan pohjimmaisetkin.

Amerikkalaismallinen demokratia jyllää. Uskottavahan se on, kun asiantuntijat ja mielipideselvittäjät niin sanovat: moni äänestäjä pitää tv-väittelyjä erittäin merkittävänä valintaperusteena. Ja kun jotakin riittävästi korostetaan ja painotetaan, niin kansahan uskoo.

Kierre on valmis: julkisuus sanoo, että julkisuus ratkaisee. Mitä siinä enää tekee äänestäjä-parka muuta kuin tuskastuu ja jättää lopulta äänestämättä.

Kansa valitsee, mutta valitseeko kansa parhaan presidentin vai sen, joka osaa esittää parasta ja keksii nokkelimmat sanakäänteet.

Onko tärkeintä se mitä ehdokas sanoo, vai se, ettei hän ärsytä ketään eli ilmaisee asiansa siivosti. Erottuakin pitäisi, mutta ei liian hyökkäävästi. Vakuuttavuus on tärkeintä, väitti presidenttiehdokas sitten vaikka mustaa valkoiseksi.

Yleisön ei ole pakko alistua kuvion uhriksi, vaan kriittisyyttä voi edes yrittää.

Yrittäkääpä tänä iltana kuunnella mitä ehdokkaat oikeasti sanovat. Kuka vastaa kysymyksiin ja vie aidosti keskustelua eteenpäin.

Perussuomalaisten Timo Soini on ehdoton suosikkini, mutta se ei tietenkään tarkoita, että äänestäisin häntä. Soinin esiintymistä on ilo seurata. Tulevat mieleen ajat, kun Veikko Vennamo roimi olan takaa isoja puoleita. Silloinkaan ei televisio ratkaissut, vaan kansa, unohdettu kansa.

Nykyään ei kukaan halua olla unohdettu, vaan kaikki haluavat olla tavoitettavissa ja kulkea trendikkään turvallisesti valtavirran mukana, mutta silti muka ah – niin yksilöllisesti. Ei kai joillekin porvarisrouville muuten olisi viimeksi sopinut niin mainiosti ja ihanan epäsovinnaisesti vasemmistolainen presidentti.

Vaalien ensimmäiseen kierrokseen on aikaa kuukausi ensi viikonlopusta. Kisan olisi jo aika kiihtyä. Toistaiseksi ei ilmassa ole leijunut urheilujuhlan tuntua.

Puhdas henkilövaali kiinnostaa suomalaisia, mutta kuluneessa hokemassa taitaakin olla demokratian ongelma.

Vaali halutaan pitää niin ”puhtaana” henkilövaalina, että asiat jäävät sivuun. Ketäs politiikka kiinnostaa, se kun on niin ”likaista”. Seuraavaksi vaaditaan politiikkaa pois politiikasta ja kaikkea puhdasta valtaa presidentille.

Ehdokkaina ovat sekä tasavallan istuva presidentti että valtakunnan varsinainen vallankäyttäjä eli pääministeri.

Valitettavasti asetelma ei ole välittynyt vaalitaisteluun muulla kuin tylsistyttävällä tavalla. Toivoa sopii, että uneliaisuudesta päästään. Yritetään tänä iltanakin pysyä hereillä, ettei tarvitse liittyä nukkuvien puolueeseen.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic