Kolumnit Uutiset

Kansa kyllästettiin tenteillä

Puolueiden ja kansanedustajaehdokkaiden kampanjointi ei ole vakuuttanut äänestäjiä.

Jopa 40 prosenttia äänioikeutetuista ei osannut vielä eduskuntavaaleja edeltäneellä viikolla sanoa, ketä äänestää. Puoluekin oli isolta joukolta hakusessa.

Oudolta tuntuu. Miksi? No ainakin sen perusteella, että vaalikoneita, tenttejä ja kansan pariin jalkautumisia on ollut enemmän kuin koskaan. Lähes jokainen potentiaalinen ehdokas on vielä pitänyt omaa nettisivuaan blogeilla höystettynä.

Perusteltua onkin puhua kansaa kyllästäneestä vaaliähkystä. Kun ähky yllättää, ei sanoman napakkuudella ja selkeydellä ole enää merkitystä. Täyteen tankkiin ei lisää mahdu.

Nykytilanne panee poliitikot entistä haasteellisemman tehtävän eteen. Miten toimia niin, ettei oma sanoma inflatoidu ja muutu äänestäjien mielissä jankuttamiseksi.

Jos taas laventaa sanomisiaan, jää perusviesti helposti jäsentymättä tai äänestäjä kokee ehdokkaan tai puolueen liian ailahtelevaksi.

Keskusta lähti nousukiitoon puheenjohtaja Juha Sipilän valinnan jälkeen. Keskustan suosio on tullut alas viime viikkoina, mutta sen johto on edelleen vankka.

Viestinnän näkökulmasta tähän on selvä syynsä. Sipilä on tietoisesti tai tiedostamattaan osunut perusviestissään naulan kantaan. Vaikeina aikoina Suomessa on aina vedottu yhteistyöhön, ja se on kantanut myös hedelmää. Tätä yhteisen tekemisen mantraa Sipilä on toistanut onnistuneesti. Hänen rauhallinen puhetapansa yhdistettynä tavisimagoon luovat kuvaa uskottavasta ja kiltistä suomalaismiehestä.

Perustellusti muut puoluejohtajat moittivat sitä, että Sipilä puhuu ympäripyöreästi ja ettei hän itse asiassa sano mitään. Vaalien alla ylitse muiden menee kuitenkin suosio.

On eri asia voittaa vaalit kuin tehdä kansakunnan kannalta menestyksellistä politiikkaa.

Sipilä lähtee vaaleihin puhtaalta pöydältä. Pääministeri Alexander Stubbilla (kok.) ja valtiovarainministeri Antti Rinteellä (sd.) on rasitteena vaikea hallitustaival. Sisäiset erimielisyydet veivät päätöksentekokyvyltä pohjan ja taantuman pitkittyminen söi talouden tasapainottamislupauksilta eväät.

Politiikassa vaikuttavat kuitenkin vain tulokset. Kansa ei vaikeusasteista ja poliittisista selityksistä perusta.

Se pitää silti muistaa, että vasta huomiset vaalit ratkaisevat.

Epäröivä 40 prosenttia äänestäjistä sanoo uurnilla viimeisen sanan, ja se voi vielä tuoda yllätyksiä mukanaan.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic