fbpx
Uutiset

Kansa nosti presidentiksi julkisessa hallinnossa ja politiikassa testaamattoman riidankylväjän – kenen pitäisikään olla syytteessä?

Trumpin virkarikostutkinta on todistanut ainakin yhden asian. Presidentin erottaminen on Yhdysvalloissa poliittinen päätös aina korkeinta oikeutta myöten, kirjoittaa Matti Posio.
Kuva: Jukka Vuokola
Kuva: Jukka Vuokola

Vuoden 2016 vaaleissa niukka vähemmistö amerikkalaisista äänesti presidentiksi Donald Trumpin. Koska osavaltiokohtaiset valitsijakiintiöt voivat tuottaa eri tuloksen kuin suora äänimäärä, Valkoisessa talossa ei emännöi demokraattien Hillary Clinton.

Liikemies Trump valittiin presidentiksi vailla kokemusta julkisesta hallinnosta tai avoimen yhteiskunnan politiikasta.

Meriittejä olivat Diili-ohjelman juontajan rooli, suuri suu ja värikäs esiintyminen sekä laiskasti verhoillut kumarrukset oikeistolaisille vihanlevittäjille ja Vladimir Putinille. Kaikkien tuntema julkkis varmisti johtopaikan republikaanipuolueelle, jonka sisäpiirissä hän oli tulokas.

Kun Trumpin punainen väri valtasi tuloskartan Yhdysvaltojen Helsingin suurlähetystön seinällä aamulla 9. marraskuuta, silloisen Barack Obaman nimittämän suurlähettilään silmäkulma kostui.

Kirjoitin, että Trumpista tulee historian paras presidentti tai kävelevä fiasko. “Yhteistä kaikille näkemyksille on, että kukaan ei tiedä millaista politiikkaa Trump tosipaikan tullen toteuttaa.”

Enää Trump ei ole kirjoittamaton lehti. Hänen tyylinsä ja toimensa ovat kaikkien nähtävissä. Edelleen hän on itselleen ja kannattajilleen paras johtaja ikinä, muille fiasko.

Trumpin vallan perustana on kahtiajako. Kärjistämällä vastakkainasetteluja hän on kyennyt pitämään asemansa.

Kun kongressi käsittelee virkarikossyytettä, demokraatit antaisivat potkut ja republikaanit panevat hanttiin. Vasta jos rivit repeävät yhdelläkään, viraltapano on lähempänä.

Trumpin virkarikoskäsittely on tähän mennessä todistanut ainakin yhden asian. Yhdysvalloissa presidentin erottaminen on poliittinen päätös. Jos se menisi korkeimpaan oikeuteen, se olisi silti poliittinen päätös, sillä tuomarit ovat puoluepoliittisten presidenttien nimittämiä.

Moni masentuu, kun neljä vuotta lisää Trumpia alkaa häämöttää.

Kaiken huipuksi virkasyytteeseen kuuluisi koko kansa, joka salli tämän tapahtua.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Menot