fbpx
Kolumnit Uutiset

Kansa on jakautunut kolmeen osaan

Kahvikuppi pysähtyi puolimatkaan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) esitettyä äskettäin radion aamulähetyksessä teesinsä.

“On parempi pysyä hiljaa, niin saa itsekin olla rauhassa.”

Kansanedustaja Anttilan kunniaksi on sanottava, että hän sentään suostui vastaamaan kysymykseen, mikseivät valtakunnantason forssalaiset vaikuttajat ole millään tavoin ottaneet kantaa kotikaupunkinsa vastaanottokeskuksessa tapahtuneeseen kahakointiin.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei tuolloin vielä ollut edes vastannut sähköpostiin.

Anttila on siinä oikeassa, että kansalaiset ovat hyvin hämmentyneitä.

Tasan vuosi sitten maahan virtasi muutamassa kuukaudessa 30 000 turvapaikanhakijaa suunnasta, josta heitä vähiten osattiin odottaa – Ruotsista, Haaparannan kautta Tornioon.

Viranomaiset olivat paniikissa. Muutamassa viikossa tilanne kuitenkin saatiin hallintaan suomalaisella tehokkuudella. Varsinainen tulva tosin tyrehtyi vasta, kun Tanska ja Ruotsi panivat rajansa kiinni.

Tornion järjestelykeskus olisi yhä vientituote, jota kannattaisi markkinoida vaikkapa Italiaan tai Kreikkaan. Silloin edes tiedettäisiin, keitä maahan on tullut.

Suomi olisi ehkä selvinnyt koko revohkasta itselleen tyypillisellä eleettömällä tehokkuudella, mutta uusi tilanne herätti lieveilmiöitä puolin ja toisin.

Turvapaikanhakijoissa on omat mätämunansa ja naisrauhasta on joissain tapauksissa ollut syytäkin olla huolissaan.

Toinen äärilaita nähtiin pari viikkoa sitten Helsingin Rautatientorilla. Ääriryhmät käyttävät epävarmuutta suunnitelmallisesti hyväkseen.

Kansa ei ole jakautunut kahtia, vaan kolmia. Äärioikeistolaiset ja äärisuvaitsevaiset, ns. suvakit, huutavat toisten yli ja ohi. Ei synny hedelmällistä keskustelua.

Väliin jää hämmentynyt enemmistö. On vaarallista, jos se pysyy vaiti, jotta saa olla rauhassa.

Onneksi lauantain Peli poikki -mielenosoitukset eri puolilla maata näyttivät toista.

Enemmistö ratkaisee, eikä se saa jäädä hiljaiseksi. Tästä ei päästä eteenpäin kuin pistämällä stoppi väkivallalle.

Tavallisten ihmisten on näytettävä, että maltillinen keskustelu maahanmuutosta on mahdollista. Ääripäiden kesken sitä ei synny.

Turvapaikanhakijat ovat pääosin kunnon väkeä. Heitä on kohdeltava inhimillisesti.

Menot