Uutiset

Kansa paheksuu

Ote Iltalehden etusivulta ja lööpistä viime viikon lopulta: Taas Salkkari-kohu: Seksiä lukiopojan kanssa – Salatut elämät -sarjan uudet käänteet järkyttivät taas katsojia.

Puuttumatta siihen, kuinka pöyristyttävää on, että televisio-ohjelmat ovat olevinaan etusivun uutisia, on pakko kysyä: kuka järkyttyi? Lehtijutussa mainittiin ”osan katsojista” reagoineen voimakkaasti jaksoon, jossa kolmikymppinen nainen ja 16-vuotias poika päätyivät petipuuhiin.

Haloo!

Kuvitteelliset hahmot tekivät kuvitteellisia asioita. Ilmaistaan asia toisin: kukaan ei tehnyt mitään. Ja jos kukaan ei tehnyt mitään, ei ole mitään, mistä järkyttyä. Jos mielikuvitushahmojen mielikuvituspuuhat saavat sydämen tykyttämään, on aika pyytää täydennystä reseptiin.

Iltapäivälehtien uutisointia ei tietenkään pidä ottaa vakavasti. Niiden lööppi-, etusivu-, otsikko- ja näkökulmavalinnat eivät kuvaa oikeaa maailmaa, vaan jotain merkillistä keinotodellisuutta, jossa kaikki asiat ovat kärjistettyjä, liioiteltuja ja paisuteltuja.

Iltapäivälehti piirtää kuvan maailmasta, jossa ei muuta olekaan kuin paheksuttavia asioita ja uhkaavia ilmiöitä.

Usein tuntuu siltä, että iltapäivälehti on tarkastelevinaan maailmaa kansan syvien rivien näkökulmasta, mutta missä sellainen kansa todella piileskelee?

En suostu uskomaan, että kansan näkökulma tarkoittaa umpimielisten, torjuvien, loputtomiin kaikkea paheksuvien marisijoiden näkökulmaa.

En suostu uskomaan, että kansa on synonyymi jurnuttavalle juntille, joka huutaa ajatuspoliisia apuun, kun televisiossa esitetään kuvitteellisia asioita, jotka ovat niin vääriä!

Enkä suostu uskomaan, että kansa koostuu ihmisistä, joilla on vakavia ongelmia erottaa kuvitelmaa ja todellisuutta, ja jotka tahtoisivat, että televisiossa näytettäisiin vain sateenkaaria, sormimaalausta, nallekarkkeja, kansantanhuja, hartauksia ja Strömsötä.

En suostu, koska ajatus masentaisi minut hengiltä.

Eikä tällä puolustuspuheella ole mitään tekemistä sen kanssa, onko oikein vai väärin, että 16-vuotias poika ja 30-vuotias nainen harjoittavat seksiä. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko Salatut elämät roskaa vai laatua. Tällä ei ole yhtään mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kyse on mielikuvista, ajatuksista, kuvitelmista.

Iltalehti oli marssittanut esiin päivystävän lastenpsykiatrin Raisa Cacciatoren, joka sai luvan paheksua tällä kertaa Salattujen elämien moraalittomuutta ja vahingollisuutta. Kuka muka ei tietäisi, että kyseinen draamasarja käsittelee toistuvasti provokatiivisia aiheita? Jos lasten hyvinvointi huolettaa, vanhemmilla on yksi mahdottoman kätevä ja helppo keino rajoittaa moraalittoman saastan valumista viattomien pilttien kirkkaisiin silmiin.

Annan vihjeen: siitä kuuluu suunnilleen sellainen ääni kuin naks.

jan.salminen@hameensanomat.fi

Jos mielikuvitushahmojen mielikuvituspuuhat saavat sydämen tykyttämään, on aika pyytää täydennystä reseptiin.

Päivän lehti

30.5.2020