Kolumnit Uutiset

Kansainvaellus on hoidettava hyvin

Itsenäisyyspäivän kantissa nähtiin, mitä suomalainen maahanmuuttokeskustelu on pahimmillaan. Rajat kiinni -ryhmittymät ja anarkistit heiluivat lippuineen samoilla toreilla ja turuilla ja poliisit siinä välissä.

Länsi-Euroopan maihin suuntautuvassa ennätysmäisessä pakolaisaallossa osa ihmisistä on todella paennut henkensä kaupalla, osalla on tavoitteenaan parempi elämä.

Kelläpä meistä ei olisi toiveena ainakin saada lapsille parempi elämä? Sen takia Suomesta on lähdetty niin Ruotsiin kuin rapakon taakse.

Suomessa hallinto toimii. Turvapaikkahakemukset tutkitaan ja ne, joilla ei ole suojeluntarvetta lähetetään kotiin. Siihen kuluu rahaa, mutta se on hinta länsimaisesta demokratiasta.

Kotiin pitää lähettää myös kaikki vakaviin rikoksiin syyllistyneet. Sotii pahasti kansalaisten oikeudentajua vastaan, jos raiskaajalle tai muulle väkivaltarikolliselle myönnetään turvapaikka.

Turvapaikanhakijat eivät ole yhtenäinen massa. He ovat erilaisia yksilöitä kuten kansasuomalaisetkin. Jokaisen kannattaisi tutustua ainakin yhteen turvapaikanhakijaan. He ovat tavallisia ihmisiä.

Rajoja ei oikeasti saada kiinni, vaikka erilaiset rajat kiinni -porukat nyt huseeraavat siellä sun täällä. Niin kauan, kun suurvallat näkevät paremmaksi pommittaa kuin tosissaan pyrkiä rauhaan Lähi-idässä, pakolaisvirrat yltävät tänne pohjanperukoillekin.

Vaikka Länsi-Eurooppa maksaisi Turkille kultaa ja mirhamia, kansainvaellus jatkuu viimeistään keväällä, kun Välimeren talvityrskyt vaimenevat.

Suomessa on turha huudella merkityksensä menettäneen Dublinin sopimuksen perään erityisesti nyt, kun myös itäraja on alkanut vuotaa.

Dublin-sopimushan edellyttää, että turvapaikanhakija rekisteröidään ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu. Siellä pitäisi myös ratkaista hänen hakemuksensa.

Ponnistukset on nyt todella kohdistettava siihen, että tänne jäävät löytävät paikan yhteiskunnassa. Kovasti puhutaan kotoutumisesta, mutta samaan aikaan kiristetään perheenyhdistämisen kriteerejä.

Ei kukaan kotoudu kunnolla, jos puoliso tai lapset ovat jossain keskellä sotatantereita. Vaikka se syö verovaroja, perheenyhdistämistä ei ainakaan pidä hankaloittaa.

Perhe edistää kotoutumista kummasti. Se maksaa itsensä takaisin suomalaiselle yhteiskunnalle.