Uutiset

Kansainvälinen projekti antoi monia uusia kokemuksia

-Epätavallinen maisema, lumi, erilainen luonto ja lämmin vastaanotto.

Tällaisia asioita ranskalainen englannin opettaja Catherine Jouve luettelee ensimmäisiksi kokemuksikseen Suomesta ja Kiipulan ammattiopistosta, joka sai joukon kansainvälisiä vieraita torstaina.

Ranskalaiset opiskelijapojat Matthias Seijo ja Etienne Monget lisäävät vielä, että torstai-iltainen jääkiekkopeli Hämeenlinnassa oli heille aivan uudenlainen kokemus.

Kiipulasäätiön yhteyspäällikkö Piia Kokko-Parikka nauraakin, että osa vieraista pääsi Kerhon peliin suurin piirtein suoraan lentoasemalta.


Järven jäälle kävelemään

Kiipula on mukana EU-projektissa, joka on nyt tuonut Janakkalaan vieraita Ranskan lisäksi myös Italiasta, Kreikasta, Saksasta, Espanjasta ja Romaniasta. Projektin yhtenä tarkoituksena on tutustua yhteistyömaiden kulttuuriin.

Jääkiekko oli siis ensimmäinen tutustumiskohde, mutta tänään lauantaina on vuorossa muutakin kulttuuria: Hämeenlinnan vankilamuseo ja Aulanko sekä Iittala, jossa tutustutaan suomalaiseen muotoiluun.

-Lisäksi he ovat toivoneet mahdollisuutta kävellä järven jäällä, Kokko-Parikka nauraa.

Jo perjantaina oppilasvierailla oli mahdollisuus tutustua märkään lumeen heille järjestetyssä ulkoiluriehassa Kiipulassa.

Vuonna 2009 alkanut kaksivuotinen hanke on nyt lopuillaan. Kyse on EU:n rahoittamasta Comenius-projektista, jossa on mukana erityyppisiä oppilaitoksia peruskoulusta aina toisen asteen oppilaitoksiin saakka. Mukanaolijoista Kiipulan ammattiopisto on ainoa erityisoppilaitos.

Projektin aikana on järjestetty vierailut Kreikkaan, Ranskaan, Saksaan ja Italiaan. Joillakin matkoilla on ollut pelkästään opettajia, joillakin sekä opettajia että oppilaita.


Ikimuistoinen Ranskan-matka

Jokaisella matkalla mukana ollut Kokko-Parikka kertoo, että erityisesti Ranskan-vierailu oli ikimuistoinen. Kohteena oli Bordeaux´n kaupunki.

-Kukaan meistä ei puhunut ranskaa, mutta silti me selvittiin. Oppilaille matka oli ensimmäinen kerta lentokoneessa.

Loppujen lopuksi oppilaat sopeutuivat uuteen kieliympäristöön nopeasti. He osasivat pian toivottaa bonjour ja selvisivät kaupassakin kuin vanhat tekijät.

-Kyllä oppilaat ovat innoissaan nytkin, kun vieraita on täällä. Lauantaina heillä olisi vapaapäivä, mutta he haluavat silti olla ohjelmassa mukana.

Projekti ei kosketa kovin monia oppilaita suoraan. Ranskan-matkalla oli seitsemän opiskelijaa ja Saksassa viisi. Nyt kun Kiipula toimii isäntänä, oppilaita on mukana yhdeksän.

Kokko-Parikka huomauttaa kuitenkin, että projektin vaikutukset ovat levinneet laajemmalle. Kun oppilaat ovat tehneet jonkin tehtävän, sitä ovat hyödyntäneet monet muutkin Kiipulan opiskelijat.

Kiipulassa on projektiin liittyen tehty esimerkiksi sanaristikoita ja Eurooppa-palapeli.

Sunnuntaina vieraiden ohjelmassa on kulttuuripääkaupunki Turku, ja viimeinen päivä vietetään Helsingissä. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic