fbpx
Kolumnit Uutiset

Kansalaisaloitteilla olematon lisäarvo

Kansanvallan uusi ulottuvuus, kansalaisten aloiteoikeus, on menossa plörinäksi. Oltakoon sukupuolineutraalista avioliitosta mitä mieltä tahansa, laki se on sekin.

Eduskunnan päätöksestä ehti painomuste tuskin kuivua, kun vasta-aloite sen kumoamiseksi ilmestyi nettiin. Se myös keräsi pian vaaditut 50 000 allekirjoitusta.

Esitys kansalaisaloitteesta jalostui laiksi, koska hentomieliset kansanedustajat liehakoivat äänestäjiään. Sinisilmäisinä he kai kuvittelivat kansalta löytyvän toteuttamiskelpoisia ja maailmaa tai ainakin Suomea parantavia ideoita.

Tähän mennessä nimienkeruu on käynnistynyt alle 400 aloitteeseen. Niistä vain kuusi on päätynyt eduskunnan käsittelyyn ja vain esitys tasa-arvoisesta avioliitosta on mennyt läpi.

Keminmaallakin viinimarjat kypsyvät myöhässä, kun marjanviljelijä Paavo Väyrynen ehti värkätä aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä eurosta. Vanha pelimies toki aisti uutisköyhän heinäkuun, joka takaa mediatilaa ja -aikaa.

Väyrynen tietää myös, että kansalaisten sielu on Kreikasta valmiiksi nilellä ja mieli altis vaikka mihin.

Kansalaisaloitteellaan hän hiillostaa kätevästi hallitusta ja purkaa kaihertavaa mielipahaansa, kun odotettua soittoa valtioneuvoston jäseneksi ei vaalien jälkeen tullutkaan.

Jos joku nyt ajattelee, etten juuri arvosta kansalaisaloitetta demokratian välikappaleena, hän on aivan oikeassa. Surullista sekin, jos kansanedustajina on niin avutonta joukkoa, joka ei selviä lainsäädäntötyöstään ilman puuhakkaiden kansalaisten apua.

Toisekseen merkittäviä yhteiskunnallisia uudistuksia ei ratkaista torikokouksissa, joiden nykyaikainen versio netti ylivertaisesti on.

Olisi väärin, että kovimman metelin pitäjä saisi aina tahtonsa läpi. Kansalaisaloitteiden lisäarvo demokratialle on höyhenen kevyt.

Suurin osa kansalaisaloitteista päätyy toteutumattomien aloitteiden taivaaseen, koska niihin kertyy vain satoja, enintään tuhansia allekirjoituksia.

Ikuiseksi arvoitukseksi jää sekin, olisiko avioliittolain muutos menestynyt vain eduskunta-aloitteena.

Joku kannattaja saattoi pudota eduskunnasta, mutta ei vastustajillekaan välttämättä huonosti käynyt. Äänestäjiä piisaa joka lähtöön.

Aloitekierteelle saadaan edes pientä rotia säätämällä eduskunnan päätöksille tietty rauhoitusaika.

Menot