fbpx
Uutiset

Kansalaiset! Hävetkäämme.

Suomalainen häpeä on syvä ja pimeä kuin Mariaanien hauta. Jos et tiedä, mikä on Mariaanien hauta – no, se on sitten sun oma häpees.

Keväällä, kun lumitöitä ei enää tarvitse tehdä ja ruohoa ei vielä tarvitse leikata, suomalaiseen iskee eksistentiaalinen ahdistus. Kun käsillä ei ole mitään järkevää tekemistä, pää alkaa toimia ja tuottaa kaikenlaisia kummallisia ajatuksia ja mielikuvia.

Suomalainen avaa television ja näkee euroviisukarsinnoissa hassuihin vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä, jotka eivät osaa soittaa musiikkia. Joutilasta aikaa tappaakseen suomalainen ryhtyy innokkaasti häpeämään omasta ja näiden hassujen soittajien puolesta.

Suomalainen ei osaa iloita selvin päin yhdessä toisen suomalaisen kanssa, mutta häpeänsä hän osaa ja haluaakin jakaa kaikille muille, sillä jaettu häpeä on moninkertainen häpeä.
Hyi häpee. Häppeisit ny eres. Eik sua ees hävetä.

Näin kustannustehokkaasti, vain kolmella napakalla lauseella, täällä on kasvatettu lapsia yhteiskuntakelpoisiksi aikuisiksi jo monta sukupolvea. Aikuisten kasvattamisesta samalla, hyväksi havaitulla menetelmällä huolehtivat nyt tv ja iltapäivälehdet.

Euroviisutappiot ja muut suorissa televisiolähetyksissä sattuneet kömmähdykset lajitellaan meillä valtavan paksuun mappiin nimeltä “Kansalliset häpeät”. Se ei todellakaan ole mikään ö-mappi, sillä juuri siitä mapista meille luetaan jokapäiväiset iltasadut, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Samasta mapista löytyy osio “Katastrofaaliset häpeät” eli murtomaahäpeät, josta palautuvat mieliin suomalaisen kilpahiihdon kunnian päivien jälkeiset tapahtumat ja myös jokunen tietty jääkiekko-ottelu.

Nolousasteikolla kansallinen häpeä kohoaa ikävä kyllä varsin korkealle, koska televisiosta meitä katsoo aina koko maailma. Tai niin me kuvittelemme, koska jostakin syystä televisio on meille suomalaisille yhtä kuin koko maailma. Eihän täällä kylmässä ja pimeässä maassa muutakaan katseltavaa ole.

Täällä kaukana napapiirin tuntumassa me oikeasti kuvittelemme, että maailman muut ihmiset tekevät samaa kuin me: tuijottavat silmät tapillaan televisiota yksinomaan nähdäkseen, mitä suomalaisille nyt kuuluu.

– Katso, Ahmed, nyt ne suomalaiset ovat valinneet tuollaisen Lordin euroviisuihin. Eikö olekin hirveätä? Häppeisivät ny eres! Soita heti maamme kunnioitetulle pääministerille, voittamattomien puolustusvoimiemme komentajalle ja YK:n pääsihteerille! Tähän on puututtava, näin häpeällistä tekoa maailma ei voi sivuuttaa olankohautuksella.

Mutta Ahmed ei kuuntele, ei katsele telkkaria eikä aio soittaa kenellekään. Häntä koko juttu ei todellakaan voisi vähempää kiinnostaa. Hänellä on muuta tekemistä.

Menot