Uutiset

Kansalaiset saavat valita niukkuudesta

Piakkoin potilaat saavat valita oman kuntansa alueella, millä terveysasemalla haluavat asioida.

Tämän luulisi lisäävän kilpailua terveysasemien kesken palvelujen laadussa ja tarjonnassa.

Tämä kaikki on kuitenkin teoriaa, sillä arkirealiteetit varmaan sanelevat varsin pitkälle sen, että potilas menee sinne, mistä mahdollisimman pian saa vastaanottoajan.

Hämeenlinnan terveyspalvelujen pomo Risto Mäkinen patisti tällä viikolla kaupunkilaisia antamaan netissä olevalla Palveluvaaka-sivustolla rehellistä palautetta omien terveysasemiensa palveluista.

Terveysasemien toiminnasta on tällä hetkellä vain vähän vertailukelpoista tietoa.

Yleisönosastoilla moitiskellaan terveyspalveluita varsinkin siitä, että ne ovat riittämättömiä ja joskus myös julkisten terveyspalvelujen laadusta valitetaan – yleensä nimimerkin takaa.

Useimmat pitävät mölyt mahassaan tai kiroilevat lähipiirille. Kehuja annetaan harvoin varsinkaan julkisesti.

Palveluja on vaikea kehittää, jos palaute ei tule niistä vastaavien tietoon.

Omat johtopäätöksensä perusterveydenhuollon väki voi tosin tehdä siitä, että joka kerran, kun terveysasemaa, hammashoitolaa tai muuta lähipalvelua yritetään siirtää, nousee kapina.

Jokainen kynnelle kykenevä lykkää nimensä adressiin, jossa lähiterveysasemaa pidetään erittäin tarpeellisena. Sen siirtoa etäämmälle tai sulauttamista suurempaan pidetään täysin kestämättömänä salajuonena pientä ihmistä vastaan.

Kansalaiset pitänevät päivähoitoa, koulua ja terveydenhuoltoa ehkä kaikkein tärkeimpinä lähipalveluina. Ne halutaan omalta kunnalta ulkoistamattomina mahdollisimman lähellä.

Terveydenhuoltolain tavoitteena on ehkä ollut pistää terveyskeskukset ja terveysasemat kilpailemaan laadulla.

Nykytilanteessa perusterveydenhuolto toimii useimmilla paikkakunnilla niin niukoilla resursseilla, että palvelujen parantaminen tuntuu utopialta.

Vaikka resursseja olisikin, lääkäri- ja hoitajapula vaivaa toisia paikkakuntia enemmän, toisia vähemmin, mutta edelleen se on arkipäivää.

Toisaalta voimavarojen niukkuus voi myös johtaa yllättäviin innovaatioihin.

Perusterveydenhuolto on jo nyt jakanut kansalaiset kahden kerroksen väkeen. Työssä olevat saavat palvelut nopeasti työterveydenhuollon kautta. Lääkäriaika järjestyy yleensä samana päivänä.

Mutta esimerkiksi Hämeenlinnan Keskustan terveysasemalta on tälläkin viikolla ollut turha anella lääkäriaikoja. Ne, joilla on varaa, vaurastuttavat yksityisiä lääkäriasemia.

Muut menevät kuormittamaan yhteispäivystystä. Tämä on tehotonta, mutta ennen kaikkea väärin ja epäoikeudenmukaista.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic