Kolumnit Uutiset

Kansalaiset Urpilaisen kannalla

Demarien puheenjohtajapeli kiihtyy nyt, kun istuva puheenjohtaja Jutta Urpilainenkin aloittaa kampanjointinsa valtiovarainministerin kiireiden lomassa.

Haastaja, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on kiertänyt maakuntia jo hyvän tovin.

Jos kansalaiset saisivat valita SDP:n puheenjohtajan, Urpilaista ei uhkaisi mikään. Taloustutkimuksen viikon vanhan tutkimuksen mukaan Urpilainen saisi 57 prosenttia äänistä ja Rinne vain 25 prosenttia.

Puheenjohtaja valitaan kuitenkin puoluekokouksessa, puoluekokousedustajien äänillä. Kansalaisgallupeille jää viihdearvo.

Puolueen piirijohtajilta tavataan ennakkoon kysyä, kumpaa kandidaattia kannattaa. Savon Sanomien kyselyssä kantansa ilmaisi vain kahdeksan johtajaa 13 piiristä.

Erikoista kyselyssä oli se, että työministeri Lauri Ihalainen sai kolme piirijohtajaa taakseen, vaikka ei ole edes ehdolla, Urpilainen sai neljä ja Rinne yhden.

Lopullista tulosta ennakkokaavailujen perusteella on turha arvella. Vain se on varmaa, että lobbaus on kovaa puolin ja toisin.

Rinne tukeutuu ay-väkeen ja monissa liitoissa ja paikallisjärjestöissä tehdään työtä hänen puolestaan. Urpilaisella ei ole näin selkeää kannattajaryhmää. Hän luottaa siihen, että jämäköityminen ja vaikeitten asioiden hoito valtiovarainministerinä kantaa.

Unelmahöttö ja naiseudella ratsastaminen kuuluvat historiaan.

Urpilaisella ei ole kuin yksi ongelma: puolueen heikko kannatus. Väkeä on valunut perussuomalaisiin ja nukkuvien joukkoihin.

Perusduunarit on unohdettu, akateeminen nainen ei puhuttele haalarikansaa, vallankaan miehiä, huutavat Rinteen kannattajajoukot.

Suomi on vähän kärjistetysti kuin Kymi pienoiskoossa. Tehtailla on lyöty lappu luukulle ja tyytymättömyys kasvaa. Työnsä menettänyt ei äänestä enää demareita vaan perussuomalaisia.

Metallin entinen lobbari Matti Putkonen käy työmailla, puhuu rautakourien kieltä ja polttaa tauoilla jätkien kanssa norttia.

Meidän mies, meidän puolue -ajatus tarttuu helposti puseroon.

Tässä kilpajuoksussa Urpilainen on aseeton, Rinne ei, uskovat ainakin hänen tukijansa.

Demarien puheenjohtajakisa pyörii enimmäkseen yhden kysymyksen ympärillä: kumpi ehdokkaista puhuttelee paremmin äänestäjiä?

Vähemmälle on jäänyt linjakeskustelu.

Eroavaisuuksia on vaikea löytää. No, ehkä se, että Rinnettä pidetään yleisesti Urpilaista vasemmistolaisempana.

SDP:n kannatus matelee 16 prosentissa tai alle. Persut kulkevat prosenttiyksikön tai puolitoista edellä.

Jotain siis pitää tehdä, kuuluu puoluetoimiston hätähuuto. Jos ei vahdinvaihtoa tule, niin tuo tiukka kisa sentään puoluetta parrasvaloihin.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic