Uutiset

Kansalaispiiri avaa keskustelun

Keskustelunavausten määrä on maassamme pysytellyt korkealla tasolla. Keskusteluja on avattu varsinkin erilaisista kulttuurielämän virtauksista.

Keskustelun avaaminen on helppoa, siihen osallistuminen vaikeaa. Tyypillinen keskustelunavaus on tällainen:
”Kulttuuripersoona NN on nostanut esiin aiheen, josta on syytä käydä avointa keskustelua.”

Keskustelu jatkuu näin:
”Kulttuuripersoona NN:n laajoissa kansalaispiireissä keskustelua herättänyt päänavaus on avannut näköaloja, jotka antavat aihetta entistä syvällisempään keskusteluun.”

Kansalaispiirien käymä keskustelu antaa aiheen television kulttuuriohjelmalle, jossa todetaan keskustelua käydyn vilkkaasti.

Paikalle kerääntyneet asiantuntijat korostavat puheena olevan keskustelun avanneen patoja sekä murtaneen tabuja ja olleen näin muodoin merkityksellistä.

Keskustelun jatkamista pidetään tärkeänä samalla, kun muistutetaan maamme keskustelukulttuurin köyhyydestä. Muualla Euroopassa keskustelua on enemmän, tähdennetään.

Juontaja päättää ohjelman lausuen uskovansa sen antaneen runsaasti uusia sytykkeitä keskustelulle.

Viimeistään tässä vaiheessa tavallinen kansalainen alkaa ihmetellä, missä tätä merkittävää keskustelua on tarkkaan ottaen käyty, kuka on käynyt, mitä on sanottu ja missä siihen voi osallistua. Hän ei tiedä.

Vilkkaana vellova keskustelu ei kuitenkaan ehdi odottaa tavallisen kansalaisen ehtimistä kärryille vaan jatkuu vilkkaana. Tärkeiden sanomalehtien kolumnistit tarttuvat aiheeseen korostaen, että keskustelua siitä tulee kaikin tavoin kannustaa. Kaikki mukaan! Nimeltä mainittujen kulttuurivaikuttajien vaikenemista oudoksutaan. Keskustelun tukahduttamisen vaaroista varoitetaan.

Niinpä tavallinen kansalainen vetää tohkeissaan pipon päähän ja lenkkarit jalkaan. Jossakin on meneillään keskustelu, ja hän aikoo totta vie päästä mukaan. Hänelläkin on sanottavaa. Hänkin on kansalaispiiri!

Kansalaispiiri hakee R-kioskilta läjän lehtiä ja etsii niistä merkkejä käynnissä olevasta laajasta kulttuuripoliittisesta keskustelusta.

Irtonumeroissa keskustelua käydään kuitenkin yksinomaan nuoren naishenkilön nänneistä. Muita aiheita ei näytä olevan agendalla.

Kansalaispiirillä ei ole minkäänlaista mielipidettä nänneistä. Niinpä hän riisuu pipon ja lenkkarit, istuutuu nojatuoliin ja ryhtyy vakavasti arvioimaan asemaansa yhteiskunnassa.

Hän arvelee olevansa nyt syrjäytymiskierteen partaalla. Yhteiskunnassa käytävät keskustelut näyttävät olevan hänen ulottumattomissaan. Häntä ei tarvita.

Turhautunut kansalaispiiri menee kapakkaan ja vetää lärvit. Naapuripöydässä hän näkee pariskunnan. Vantteran miehen tyttöystävälle hän lausuu apeana:

-Avaisin kernaasti keskustelun, mutta ei teilläkään näytä olevan muuta aihetta kuin nuo nännit.

Tähän keskustelun avaus tällä kertaa päättyikin.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic