Kolumnit Uutiset

Kansallinen kateuspäivä tuli ja meni

Tämän hetken olen elänyt joskus aiemminkin.

Seison Lukiokadulla verottajan Karhulinnan oven edessä ja odotan ovien aukeamista. Pikkupakkasella verotoimiston asiakaspalvelu ja sen kaksi asiakaspäätettä näyttävät houkuttelevilta. Vielä tunti, niin pääsen tutkimaan kantahämäläisten verotietoja.

En voi ottaa julkisia tietoja muistitikulle tai lähettää niitä sähköpostilla, vaan kirjoitan tiedot ylös. En voi jättää asiakaspäätettä yksin ja käydä vessassa, sillä pääte vietäisiin heti.

Eipä silti, en ole tähän päivään mennessä löytänyt verotoimistosta yleisövessaa.

Karhulinnassa media on tottunut työskentelemään nöyrästi jalat ristissä.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat poikkeuksellisen sallivia verotietojen julkistamisessa.

Ruotsissa tiedot ovat julkisia ja Norjassa tietoja voi selailla suoraan sähköisestä järjestelmästä. Suomessa tiedot ovat myös julkisia, mutta niitä voi selata ainoastaan verohallinnon toimipisteissä. Ei siis ihme, että veropäivän merkitys on korostunut myös mediassa.

Kyse on kulttuurista.

Suomessa on totuttu arvottamaan ihmisiä heidän ammattinsa ja työpaikkansa mukaan. Suomalaisen arvo on lompakon paksuudessa ja siksi myös verotiedot kiinnostavat.

Norjassa ei verotietojen julkisuus ole ongelma, sillä sehän ei kuulu Euroopan unioniin, eikä sen tarvitse noudattaa tietosuoja-asetuksia. Voi olla, että tietosuoja-asetukset asettuvat vielä kompastuskiveksi Suomen avoimuudelle ja verotiedot muuttuvat salaisiksi.

Verotiedot ovat aina jakaneet kansan kahtia: toiset paheksuvat tietojen julkistamista veropornona ja tirkistelynä, kun toiset sitten taas puolustavat Suomen avoimuutta ja pitävät maata esimerkkinä monelle muulle maalle.

Toivottavasti Suomi pitää kiinni avoimuudestaan. Minun mielestäni avoimuus ei loukkaa kenenkään yksityisyyden suojaa, sillä eiväthän verotiedot edes kerro koko totuutta.

Minä olisin menossa nykyistä käytäntöä pitemmälle. Mielestäni tiedot voisi hyvinkin jakaa sähköpostitse. Valtioneuvoston tietohallintoyksikkö lähettää jo nyt salassa pidettävää tietoa medialle. Miksei samaa käytäntöä voisi seurata myös verottaja.

Nykykäytännöstä ei kostu kukaan tai korkeintaan toimittajan housut.

Olkoon veropäivä yhä Kansallinen kateuspäivä. Pitkäpiimäisissä verotiedoissa on yllättävän paljon voimaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic