fbpx
Uutiset

Kansallismuseon palosta korvaamattomat vahingot Brasiliassa – miljoonat esineet vaarassa tuhoutua

Rio de Janeiron kaupungin kansallismuseo muuttui nopeasti liekkimereksi. Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä

Brasiliassa pelätään nyt, miten suuri osa Rio De Janeirossa sijaitsevan kansallismuseon yli 20 miljoonasta esineen kokoelmasta tuhoutui sunnuntaina syttyneessä tulipalossa.

Museon kokoelmissa on muun muassa Egyptin faaraoiden esineistöä, kuten useita sarkofageja ja muumioita, sekä Amerikan mantereen vanhin luuranko.

Osa museon esineistä on palokunnan tiedottajan mukaan saatu pelastettua työntekijöiden avustuksella.

Vuonna 1818 perustetun museon palo alkoi sunnuntaina vierailuajan päätyttyä, eikä sen syttymissyy ole vielä selvillä.

Brasilian presidentti Michel Temer on jo kutsunut aikaisemmin Brasilian hallitsijaperheen asuntona toimineen rakennuksen tuhoa mittaamattomaksi menetykseksi koko maalle.

Museon varajohtaja kertoi rakennuksen ylläpitoa laiminlyödyn viime vuosina.

– Emme saaneet aluehallitukselta koskaan mitään, hän toteaa.

Aivan viime aikoina palatsiin oli suunniteltu ja budjetoitu kunnostusta ja uutta palohälytysjärjestelmää. Museo sai kesäkuussa valtiojohtoiselta kehityspankilta tähän tarkoitukseen lähes viiden miljoonan euron investointisopimuksen.

Rio de Janeiron kansallismuseo on Brasilian vanhin tieteellinen laitos ja yksi koko Amerikan mantereen isoimmista luonnonhistoriaan ja antropologiaan keskittyvistä museoista.

Kokoelma on jaoteltu seitsemään osastoon. Niihin kuuluvat geologian, fossiileja tutkivaan paleontologian, kasvitieteen, eläintieteen, biologisen antropologian, arkeologian ja kansantieteen osastot.

Museossa on myös yksi Brasilian laajimmista tieteellisistä kirjastoista, jossa on liki puoli miljoonaa teosta. Niiden mukana harvinaisia painoksia.

Menot