fbpx
Uutiset

Kansanedustaja perustelee saunahuoneistossa asumista vuokra-ilmoituksella: "Ulkopaikkakuntalainen voi asua"

Kansanedustaja Ville Vähämäki Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa viime tammikuussa.

Kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) mukaan vuokranantaja salasi tiedon siitä, ettei hänen ja Teuvo Hakkaraisen (ps.) Taka-Töölöstä vuokraamassa huoneistossa voi asua.

Vähämäki ja Hakkarainen antoivat eduskunnan kanslialle selvityksen saunaksi paljastuneesta kakkosasunnostaan, jonka perusteella eduskunta on maksanut heille korotettua kulukorvausta.

Vähämäen mukaan vuokranantaja oli kesäkuussa 2013 Oikotiellä julkistetussa vuokra-ilmoituksessa maininnut, ettei huoneistossa voi asua.

– Syystä tai toisesta vuokranantaja on kuitenkin elokuussa 2013 muuttanut ilmoitustaan. Ilmoitukseen on lisätty maininta siitä, että ulkopaikkakuntalainen voi huoneistossa asua.

Vähämäki kertoo menneensä katsomaan huoneistoa tämän uuden ilmoituksen pohjalta ja tehneensä sen jälkeen vuokrasopimuksen.

Ilmoitusta tehdessään vuokranantaja on Vähämäen mukaan ollut ilmeisen tietoinen, ettei huoneistossa saa yöpyä edes väliaikaisesti, koska se on ollut taloyhtiön yhtiöjärjestyksen vastaista.

Tätä seikkaa vuokranantaja tai hänen edustajansa ei ole kuitenkaan Vähämäelle tämän antaman selvityksen perusteella kertonut.

– Vuokranantaja on salannut tämän tiedon Vähämäeltä ja täten myös kansanedustaja Hakkaraiselta, joka on tullut saman huoneiston toiseksi vuokralaiseksi muutamaa kuukautta myöhemmin.

Vähämäki on aiemmin myöntänyt, että hän pyysi vuokranantajaa muuttamaan vuokrasopimuksen sanamuotoja niin, että ne menevät läpi eduskunnassa. Alun perin siinä puhuttiin saunalaitoksesta.

Vähämäki selittää pyytäneensä vuokranantajaa käyttämään samoja termejä kuin vuokrailmoituksessa.

– Mitään muuta syytä vuokrasopimuksen muokkaamiseen ei ole ollut, hän perustelee.

Vähämäen mukaan huoneisto oli täysin varusteltu asumiseen ja vuokranantaja on ollut tietoinen, että sitä käytetään kakkosasuntona eikä hän ole siihen puuttunut.

Hakkarainen sai tiedon medialta

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoo omassa selvityksessään saaneensa vasta tänä kesänä medialta tiedon siitä, ettei huoneistoa ole tarkoitettu asumiskäyttöön.

Vähämäki toimitti hänen vuokrasopimusasiaansa vuokranantajan suuntaan.

Hakkaraisen mukaan Vähämäki ei missään vaiheessa kertonut, että vuokrasopimuksessa mainittu kellarihuoneisto on yhtiöjärjestyksen mukaan muu kuin huoneisto.

– Vuokrasopimuksen ensimmäisestä versiosta, yhtiöjärjestyksestä tai tilan käyttötarkoituksesta en tiennyt mitään ennen kuin nämä seikat tulivat julkisuuteen viimeviikkoisten lehtijuttujen myötä, Hakkarainen kirjoittaa.

Eduskunnan kansliatoimikunta päättää 13. syyskuuta, peritäänkö Hakkaraiselle ja Vähämäelle maksettuja korotettuja kulukorvauksia takaisin. Myös poliisi tutkii asiaa.

Eduskunta pyytää tästä lähtien kansanedustajilta vuokrasopimuksen lisäksi isännöitsijäntodistuksen huoneistosta, jonka perusteella korotettua kulukorvausta haetaan. Toistaiseksi korotetun kulukorvauksen maksaminen Vähämäelle ja Hakkaraiselle on keskeytetty.

Menot