fbpx
Uutiset

Kansanedustajat haukkuvat Kelan: "Lasten neurologisen kuntoutuksen kilpailutus mennyt täysin pieleen"

Kaksi kansanedustajaa haukkui perjantaina julkistamissaan tiedotteissa Kelan epäonnistuneesta kilpailutuksesta.

Merkittävää kannanotoissa oli se, että toinen Kelaan arvostelleista kansanedustajista oli Kelan valtuutettujen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.).

Toinen arvostelijoista oli puolestaan vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Hän on Kelan valtuutettu.

Kansanedustajien mielestä Kela on epäonnistunut lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa. Sitä käyttävät muun muassa erityislapset.

Aiemmin kilpailutuksessa painotettiin yhtä paljon laatua ja hintaa. Alanko-Kahiluoto kertoo, että muuttuneessa kilpailutuskäytännössä laadun osuus on ollut vain 20 prosenttia ja hinnan osuus 80 prosenttia.

– Kilpailutuksen tulos on ihmisten ja palveluiden järjestäjien kannalta katastrofaalinen. Etenkin lasten neurologisen kuntoutuksen kilpailutus on mennyt täysin pieleen, sanoo Alanko-Kahiluoto.

Sarkomaan mielestä hankintakilpailu istuu huonosti lääkinnällisten kuntoutuspalveluiden hankkimiseen. Hän esittää, että lakia muutettaisiin. Palvelujen tuottajan valinta tapahtuisi rekisteröitymismenettelyllä julkisen tarjouskilpailun sijaan.

Alanko-Kahiluoto vetää suoraan yhtäläisyysmerkit sote-uudistuksen ja Kelan epäonnistuneen kilpailutuksen välille.

– Kelan kilpailutus on vasta kalpea aavistus siitä, mitä palveluille tapahtuu, jos hallituksen markkinaehtoinen sosiaali- ja terveyspalvelulaki menee eduskunnassa läpi, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Menot